Buitenland1 april 1999

Korte berichtgeving

PARIJS – Frankrijk heeft gisteren nog eens herhaald dat het conflict rond Kosovo alleen maar kan worden opgelost op de door Europa gestelde voorwaarden.

Dit heeft de Franse premier, Lionel Jospin, gezegd. De Joegoslavische president Milosevic moet daarbij de verliezer zijn. Jospin zei in het parlement dat Milosevic ervan overtuigd moet worden dat hij „afstand moet doen van macht en etnische zuivering.”

Ambassade dicht
WASHINGTON – De Amerikaanse regering heeft gisteren de kanselarij en de residentie van de Joegoslavische ambassade in Washington gesloten, nadat Belgrado de diplomatieke betrekkingen had verbroken. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de gebouwen volgens de internationale regels in bezit genomen door de VS.

Van der Stoel
GENEVE – De Joegoslavische president Milosevic voert volgens oud-minister Max van der Stoel hetzelfde schrikbewind als zijn Iraakse ambtgenoot Saddam Hussein. „Beide apartheidsregimes kennen geen enkel pardon”, zei Van der Stoel, VN-rapporteur voor Irak, gisteren in Genève bij de VN-commissie mensenrechten. „Net als in Irak is de zuiveringspolitiek van Milosevic niet van de laatste jaren, maar al geruime tijd aan de gang.”

Stopzetting
BONN – De Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping, heeft gisteren gezinspeeld op de stopzetting van de luchtaanvallen van de NAVO op Montenegro. Volgens hem kan aan de acties daar een einde komen als president Djukanovic zich blijft verzetten tegen het beleid van de Joegoslavische president Milosevic. Montenegro vormt samen met het veel grotere Servië de Federatieve Republiek Joegoslavië.

Concentratiekampen
BONN – De Duitse regering beschikt over aanwijzingen dat de Joegoslavische strijdkrachten in Kosovo concentratiekampen hebben ingericht. Dat heeft minister Rudolf Scharping van Defensie gezegd. De bewindsman zei dat de berichten erop wijzen dat Albanese mannen in Kosovo worden gescheiden van vrouwen en kinderen. Velen worden in speciale kampen ondergebracht, anderen worden om het leven gebracht. Scharping beriep zich op verhalen van vluchtelingen, materiaal van vliegtuigen en berichten van de Joegoslavische radio.

Op de vuist
MOSKOU – Communistische en liberale afgevaardigden in het Russische parlement zijn gisteren tijdens een debat over de NAVO-aanvallen op Joegoslavië met elkaar op de vuist gegaan. De communist Vladimir Semago riep tijdens het debat dat de liberaal Sergej Joesjenkov een „politieke papegaai” was. Joesjenkov schold Semago uit voor „politieke prostitué”, waarop de twee elkaar te lijf gingen. De communist Vasily Sjandoebin schoot Semago te hulp, maar de vechtersbazen werden snel van elkaar gescheiden.

Jubileumfeest
BRUSSEL – De NAVO annuleert de festiviteiten ter gelegenheid van haar vijftigjarige verjaardag op 8 april. Gezien de oorlog in Kosovo acht de organisatie de feestelijkheden niet gepast. Dat heeft een anonieme bron binnen de NAVO gisteravond gemeld. Eigenlijk is de organisatie op 4 april 1949 opgericht, maar omdat het dan Pasen is, waren de festiviteiten uitgesteld tot 8 april.

Grondtroepen
JANKOVIC – De NAVO moet „absoluut” grondtroepen sturen naar Kosovo. Dat zei gisteren A. Xhaferi, leider van Democratische Partij van Albanezen in Macedonië. Hij typeerde Milosevic als „een gek met wapens.” De enige manier om een einde te maken aan de gruwelijkheden in Kosovo is volgens Xhaferi een grondoorlog. Kosovo moet volgens hem een aparte staat worden, waar westerse troepen worden gestationeerd.

Uit de koers
SOFIA – Een waarschijnlijk door een NAVO-gevechtsvliegtuig afgevuurde geëxplodeerde raket is gisteren neergekomen in Bulgarije. Niemand raakte gewond. Dat meldde de Bulgaarse televisie. De raket kwam neer in het dorp Elovdol, 20 kilometer van de Joegoslavische grens. De raket, die in de lucht explodeerde, sloeg een 6 meter breed gat in de grond, zo werd gezegd. Vrijdag kwam er al een raket neer bij het Bulgaarse dorp Tran. Ook toen vielen er geen gewonden.

Demonstratie
PODGORICA – Duizenden mensen hebben in Podgorica, de hoofdstad van de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro, betoogd tegen de NAVO-bombardementen op Joegoslavië. De demonstranten riepen „Amerikanen-fascisten”, en lieten hun waardering blijken voor de politiek van de Joegoslavische president Milosevic. Zij droegen portretten bij zich van onder meer de voormalige Bosnisch-Servische leider Karadzic en de beruchte commandant Arkan, beide gezocht door het Joegoslavië-tribunaal.