Buitenland29 maart 1999

Land wil zich bij NAVO aansluiten

Macedonische leger
zou zich mobiliseren

Van onze buitenlandredactie
SKOPJE – In het buurland van Joegoslavië, Macedonië, stijgt de spanning. De laatste dagen zijn verscheidene mannen opgeroepen zich te melden bij het Macedonische leger. Aantallen zijn niet bekend aangezien de overheid een militaire mobilisatie ontkent.

Verscheidene gezinnen in Skopje hebben de afgelopen dagen bezoek gehad van de militaire politie met de mededeling dat voornamelijk jonge mannen zich moeten melden. De reacties van de familieleden van de opgeroepen mannen in Skopje spreken boekdelen. Ook de militairen in de straten van de stad vertellen dat de Macedonische overheid is overgegaan tot het mobiliseren van burgers.

Macedonische militairen in de straten van Skopje zijn overigens inmiddels een vertrouwd beeld geworden. Toch stijgt het aantal soldaten per dag aanzienlijk. De verschillende ambassades in de stad, voornamelijk de Duitse en de Amerikaanse, worden nog steeds zwaar bewaakt. Het aantal controleposten van Macedonische politieagenten rondom Skopje in het grensgebied met Kosovo wordt ook dagelijks groter.

Grote demonstraties van tegenstanders van de NAVO-acties in Skopje hebben zich sinds woensdag tegen de ambassades van Amerika en Duitsland, niet meer voorgedaan. Wel is de anti-NAVO-stemming van sommige Macedoniërs merkbaar. Vooral in de bij jongeren populaire koffiebars wordt veel gesproken over de „onzinnigheid” van de NAVO-aanvallen. Overigens heeft de Macedonische overheid afgelopen weekeinde te kennen gegeven lid te willen worden van de NAVO. „Wij hebben aan alle verlangens van de NAVO voldaan en wij hebben van haar kant garanties nodig”, zei een regeringsfunctionaris.

Vice-premier Radmila Kiprisanova van Macedonië zei zaterdag tijdens een persconferentie in Skopje niet bevreesd te zijn voor een vijandige militaire actie van Servië tegen haar land. Dit naar aanleiding van de Servische vijandigheden van vrijdag tegen SFOR-troepen in Bosnië. „De verstandhouding tussen Macedonië en Servië is goed. De situatie in Macedonië is veilig en wij zien geen aanleiding dat in deze situatie verandering komt”.

Verlaten
De Macedonische vice-premier wees erop dat tot dusver ruim 14.000 Kosovaren in Macedonië zijn binnengekomen. Aan achtduizend van hen heeft Macedonië de status van vluchteling toegekend. Volgens Kiprisanova hebben de meeste vluchtelingen onderdak gevonden bij familieleden in en rond de hoofdstad Skopje.

De Macedonische bewindsvrouw kondigde aan dat haar regering gaat overleggen met Bulgarije, Griekenland en Albanië. „Wij willen praten over de opvang van de vluchtelingen, die nu vooral in Macedonië terechtkomen.” Volgens Kiprisanova staan diverse landen in de rij om geld te storten voor de opvang van de Kosovaren. „China en Taiwan hebben samen 42 miljoen dollar toegezegd, de Europese Unie 2 miljoen euro.” Griekenland heeft Macedonië inmiddels hulp toegezegd bij de opvang van de duizenden vluchtelingen.

Verjaagde en gevluchte Kosovaren blijven het land binnenkomen. Ook passeerden weer enkele honderden mannen, vrouwen en kinderen de grens bij Skopje. Veel vluchtelingen vertellen dat de dorpen in Kosovo compleet verlaten zijn. De vluchtelingen zeggen de Serviërs bij de grens honderd Duitse mark te hebben moeten betalen om de grens over te kunnen. Degenen met een auto moesten ook hun kentekenbewijs afgeven aan de soldaten.