Buitenland26 maart 1999

Verdeelde reacties
op NAVO-aanval

VATICAAN-STAD – Paus Johannes Paulus II heeft gisteren de regering in Belgrado opgeroepen de dialoog te hervatten. De paus deed een beroep op alle partijen in het conflict, maar „in het bijzonder” op de Servische regering. Dit heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. De Heilige Stoel, die in contact staat met alle partijen, roept hen op de weg van de dialoog in te slaan en een voor allen aanvaardbare oplossing te zoeken.

Volkomen juist
ZAGREB – Kroatië heeft gisteren verklaard de luchtaanvallen door de NAVO op Joegoslavië (Servië en Montenegro) toe te juichen. De operatie is „gerechtvaardigd”, zo deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Zagreb mee. „Gezien de ernst van de crisis is het volkomen juist dat de NAVO militair geweld gebruikt om een eind te maken aan het bloedvergieten en de etnische zuiveringen.”

Zuid-Afrika
PRETORIA – De NAVO-aanval op Servië is een schending van het handvest van de Verenigde Naties en het internationale recht. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering gisteren verklaard. Door de acties is de toestand op de Balkan verslechterd. Conflicten moeten vreedzaam worden opgelost en daarvoor is de VN-Veiligheidsraad het meest geschikt, aldus de verklaring.

Washington
WASHINGTON – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft de Joegoslavische president, Slobodan Milosevic, gisteren gewaarschuwd de prowesterse regering van Montenegro ongemoeid te laten. De Montenegrijnse regering heeft het harde optreden van Milosevic tegen de etnische Albanezen in Kosovo veroordeeld en de president gevraagd de NAVO niet langer te tarten en zich te schikken.

Artsen
PRISTINA – Volgens teamleider Tim Boucher van Artsen zonder Grenzen in Pristina valt het aantal gewonden na de NAVO-aanvallen woensdagavond en -nacht mee. „Het ziekenhuis in Pristina heeft vijf gewonden binnengekregen. Het hospitaal in Pec meldde ook zoiets”, aldus de Brit. Over doden waren er wel berichten, maar die konden volgens Boucher nergens worden bevestigd. Boucher heeft zelf geen dodelijke slachtoffers gezien, zo meldde hij.

Oorlogswerkregime
BELGRADO – De Joegoslavische regering heeft gisteren een 'oorlogswerkregime' ingesteld voor overheidsinstellingen. Dit houdt in dat alle wetten en regelingen die door ministeries en lokale of regionale overheden zijn uitgevaardigd, kunnen worden teruggedraaid door de regering. Daarnaast worden alle juridische procedures stopgezet tegen personen die worden gemobiliseerd voor de oorlog.

Aan huis gekluisterd
BRUSSEL – Het contact dat de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) heeft met haar lokale medewerkers in Pristina verloopt uiterst moeizaam. „Ze zijn aan huis gekluisterd en maken het goed”, aldus een UNHCR-woordvoerder. Hierdoor heeft het UNHCR geen duidelijk beeld van de situatie in Kosovo. Alle internationale medewerkers hebben Kosovo dinsdag verruild voor Skopje in Macedonië. Alleen in Belgrado zitten nog drie leden van de internationale staf.

Noodlanding
SARAJEVO – Een Amerikaans F-15 gevechtsvliegtuig heeft gisteren met succes een noodlanding gemaakt op het vliegveld van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei in Washington dat het toestel niet door de Joegoslaven was geraakt.

Burgerluchtvaart
AMSTERDAM – De NAVO-acties hebben in Europese landen tot hinder geleid voor de burgerluchtvaart. Doordat het luchtruim boven grote delen van de Balkan en boven een deel van de Adriatische Zee is gesloten, moeten veel luchtvaartmaatschappijen via alternatieve routes vliegen. Op Schiphol was gisteren geen sprake van noemenswaardige hinder of vertragingen, aldus een woordvoerster.