Buitenland

„Uitstoot CO2 stijgt met 70 procent”

Argentinië geeft 't goede
voorbeeld op klimaattop

Van onze wetenschapsredactie
BUENOS AIRES – „Het is verkeerd om te denken dat economische vooruitgang en bescherming van het milieu niet kunnen samengaan. In de jaren '90 groeide de Argentijnse economie jaarlijks met 6 procent, maar de uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking steeg minder dan 1 procent”. Met deze en andere veelbelovende uitspraken opende de Argentijnse president Carlos Menem gisteren in Buenos Aires de wereldklimaatconferentie, waarop delegaties uit ongeveer 180 staten bij elkaar zijn om het vorig jaar in Kyoto bereikte akkoord verder in te vullen.

Dat juist ontwikkelingslanden als Argentinië in de nabije toekomst een belangrijke rol zullen spelen in de uitstoot van broeikasgassen blijkt uit de gisteren in Buenos Aires bekendgemaakte cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). In de “World Energy Outlook” zegt de IEA dat bij ongewijzigd beleid het energieverbruik in de periode 1995-2020 wereldwijd met 65 procent zal toenemen en dat daardoor de uitstoot van het belangrijkste broeikasgas, kooldioxide, met 70 procent omhooggaat. Tweederde van die cijfers komt voor rekening van de ontwikkelingslanden, zo blijkt uit de gegevens van de IEA. De organisatie noemt met name China; dat ontwikkelingsland is nu al na de Verenigde Staten de grootste vervuiler als het gaat om de uitstoot van kooldioxide.

Tot opluchting van de Amerikaanse delegatie verklaarde president Menem dat Argentinië het goede voorbeeld wil geven voor andere ontwikkelingslanden, door op de volgende klimaatconferentie concreet aan te zullen geven met hoeveel procent zijn land de uitstoot van broeikasgassen zal beperken. In Kyoto viel vorig jaar het besluit dat de industrielanden in het jaar 2010 ten opzichte van 1990 gemiddeld ruim 5 procent minder broeikasgassen in de lucht zullen brengen. De Verenigde Staten zullen dat verdrag nooit ratificeren als de ontwikkelingslanden zich niet zullen inzetten om daarin ook een aandeel te leveren.

Historisch
De Amerikaanse delegatieleider Eizenstat prees gisteravond de Argentijnen en sprak van een historische doorbraak, die model kan staan voor andere ontwikkelingslanden. Dat laatste bedoelde ook Menem toen hij zijn speech afsloot met: „Zij die de goede weg gaan en het rechte pad volgen, reizen daarop niet lang alleen”. Dat is ongetwijfeld bedoeld als een hint voor andere ontwikkelingslanden. Argentinië heeft in de aanloop naar de conferentie al geprobeerd om binnen de G77, de organisatie van ontwikkelingslanden, overeenstemming te bereiken over vrijwillige deelname aan de uitvoering van het akkoord van Kyoto, maar dat is vorige week mislukt.

Minister Pronk vindt het niet terecht dat onderhandelaars nu de ontwikkelingslanden onder druk zetten. „Op uitnodiging van de Europese Unie hebben de G77 en de EU gisteren met elkaar om de tafel gezeten”, aldus de minister. Een woordvoerder van de Europese milieucommissaris Ritt Bjerregaard sprak van een zeer vruchtbare bijeenkomst.