Buitenland

Zie ook: Belangrijke info over nazi-goud per ongeluk weg

Britten bereidden in '44
aanslagen op Hitler voor

LONDEN – De Britse geheime dienst heeft in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog diverse plannen beraamd om Hitler te vermoorden. Zo blijkt uit documenten die gisteren werden onthuld.

Uit de documenten komt naar voren dat werd overwogen de Führer met bazooka's, zware explosieven, granaten een treinontsporing, vergif of door een sluipschutter om te brengen. De plannen werden uiteindelijk niet uitgevoerd „want Hitler maakte zo veel strategische blunders dat hij levend bruikbaarder was dan dood”. Hitler pleegde op 30 april 1945 in Berlijn zelfmoord.

”Operatie Foxley”, uiteengezet in een 120 pagina's tellend document dat door het Brits Openbaar Archief werd vrijgegeven, begon met een tip van een Britse agent in juni 1944. Hij meldde dat er misschien een mogelijkheid was Hitler in de Franse plaats Perpignan te vermoorden.

De Britse minister van buitenlandse zaken Anthony Eden stemde ermee in en informeerde premier Winston Churchill. Het plan werd niet uitgevoerd, maar de Special Operations Executive (SOE), de Britse geheime dienst die operaties in bezet gebied uitvoerde, ging door met het beramen van moordaanslagen.

De Britse vice-luchtmaarschalk A. P. Ritchie was een van de voorstanders van een aanslag. Hij was van mening dat Hitler door veel Duitsers als „bovenmenselijk” werd gezien. „Het is de mystieke kracht waarmee hij het Duitse volk in zijn greep houdt die ervoor verantwoordelijk is dat het land nog niet uit elkaar is gevallen. Verwijder Hitler en er blijft niets over”, aldus Ritchie.

Sceptisch
Andere hooggeplaatste militairen bleven echter sceptisch. „Als strateeg is Hitler van het grootst mogelijke belang geweest voor de Britse oorlogsinspanningen”, aldus een officier die werd aangeduid als majoor Field-Robertson. „Ik durf zonder aarzeling te zeggen dat zijn waarde voor ons even groot is geweest als de aanwezigheid van een bijna ongelimiteerd aantal eersteklas Britse spionnen in Duitsland zou zijn”, verklaarde Field-Robertson.

De Britten werkten diverse mogelijkheden verder uit:

De eerste was Hitler in zijn Beierse bergvilla Berchtesgaden te laten vermoorden door een sluipschutter die hem op de korrel zou nemen als hij zijn dagelijkse ochtendwandeling naar het plaatselijke theehuis zou maken. Een aanval met een bazooka als Hitler na de thee in zijn auto terug naar huis reed werd eveneens overwogen.

De tweede optie was Hitlers trein door een bom te laten ontsporen als die door een tunnel zou rijden. Een andere mogelijkheid was een koffer met explosieven vanaf een perron naar de trein te gooien als die een station passeerde.

Berchtesgaden
Ook werd overwogen Berchtesgaden te bombarderen en vervolgens parachutisten neer te laten die alle eventuele overlevenden zouden liquideren.

Als laatste werd gedacht aan het vergiftigen van de watervoorraad in Hitlers trein. Britse geheime agenten vermoedden dat een van de zes Franse vrouwen die op de trein werkten, bereid zou zijn mee te werken aan een dergelijk plan.

Andere documenten die vandaag werden vrijgegeven onthullen hoe de Britten valse Duitse postzegels in omloop brachten met daarop het gezicht van SS-leider Heinrich Himmler. Reichsführer SS Himmler was hoofd van de SS en de gehele Duitse politie en een van de intimi rond Hitler.

De Britten hoopten met hun manipulatieactie het idee te verspreiden dat Himmler overwoog Hitler met een couppoging overwoog af te zetten. Duitsland en de rest van de wereld moesten geloven dat Himmler zou hebben bevolen de zegels te laten drukken om die, nadat hij aan de macht was gekomen, te laten uitgeven. Britse agenten in Duitsland zorgden voor de verspreiding van de postzegels door ze op brieven naar neutrale Europese landen te plakken.

Een eerste zending brieven naar Zweden leverde geen reactie op. In een bericht van de geheime dienst is in een reactie daarop te lezen dat „de missie mislukte door de onoplettende natuur van de Zweden”.

Uiteindelijk bereikten de Britten met de postzegels echter het gewenste resultaat. Een Zwitserse krant publiceerde speculaties over een couppoging. In 1943 werd het project uitgebreid met postzendingen naar Spanje, Portugal en Marokko. Uiteindelijk vaardigden de Duitse autoriteiten, zo blijkt uit de gegevens, een verklaring uit waarin werd geschreven dat de zegels per ongeluk waren gedrukt.

„Het plan heeft uitstekend gewerkt”, aldus een verklaring van de Britse geheime dienst. „Nu het verhaal zoveel teweeg heeft gebracht zal het voor de Duitsers niet makkelijk zijn een zwakke verklaring uit te brengen met de mededeling dat de zegels zijn vervalst door de Britse autoriteiten. Ik denk niet dat iemand een dergelijk ongeloofwaardig verhaal zou geloven”, aldus de verklaring van een medewerker van de geheime dienst.