Buitenland

Geen afspraak over invoering ecotaks

EU ook akkoord over
klimaatmaatregelen

LUXEMBURG – De milieuministers van de Europese Unie (EU) zijn het gisteren tijdens de Milieuraad in Luxemburg ook eens geworden over gezamenlijke maatregelen om het broeikaseffect tegen te gaan. Dat betekent dat zij nu volledig overeenstemming hebben bereikt over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Er was opnieuw veel tijd nodig om een akkoord te sluiten. De ministers hebben geen afspraak gemaakt over de invoering van een Europese energieheffing, de ecotaks. Nederland hecht daar zeer aan. Volgens minister De Boer kan Nederland onmogelijk aan zijn reductieopdracht voldoen als de heffing er niet komt.

De Europese Commissie zal op afzienbare termijn met een voorstel komen voor zo'n Europese energieheffing. Een eerdere poging van de commissie strandde. Het grote verschil is nu, aldus De Boer, dat landen zoals Duitsland en Frankrijk niet meer onwillig zijn. Een nieuw voorstel van de EC maakt volgens haar dan ook meer kans. Als Nederland (evenals de overige veertien EU-leden) in 2001 de balans opmaakt en moet beslissen of het zijn inspanningen ten behoeve van het klimaat voortzet, „is er misschien al een Europese ecotaks”.

Is dit niet zo, dan hoeft er nog geen sprake te zijn van een ramp. Want, zegt De Boer, Nederland wil heel graag dat er een Europese ecotaks komt, maar misschien is die achteraf toch weer niet nodig om het klimaat te ontzien. En zo blijft alles kennelijk mogelijk.

De EC zal jaarlijks rapporteren hoe het staat met de voortgang van de klimaatmaatregelen die landen hebben genomen. In 2001 bekijkt Nederland of er in Europa voldoende is gebeurd. Zo niet, dan heroverweegt Nederland zijn eigen inspanningen. In 2001 zullen de EU-leden de afspraken ratificeren van de VN-klimaatconferentie in Kyoto. Daar heeft de EU (als geheel) zich verplicht om in 2010 8 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990.

Andere afspraken zijn onder meer dat landen geen subsidies meer geven op brandstoffen die milieuonvriendelijk zijn, zoals kolen. Ook maken de lidstaten energiezuinige producten (zoals koelkasten) goedkoper en gaan zij gebruik van zuinige huishoudelijke apparatuur stimuleren. Verder zal de industrie terughoudend omgaan met hfk's, de vervangers van cfk's die een groot aandeel hebben in het broeikaseffect.

Welke nieuwe maatregelen Nederland zelf neemt wordt pas begin volgend jaar bekend. Het kabinet zal pas een voorstel doen na de klimaatconferentie die in november in Buenos Aires wordt gehouden. Daar moeten een aantal belangrijke afspraken uit Kyoto worden uitgewerkt.

Al ruim voor de Milieuraad had minister De Boer (Milieu) aangedrongen op gezamenlijke, Europese maatregelen. Daar was toen nauwelijks animo voor. Gemeenschappelijke maatregelen zijn op dit moment van groot belang voor Nederland, dat veel meer geld moet investeren in 'schone lucht' dan andere landen.

Dinsdag bereikten de ministers na moeizame onderhandelingen al een akkoord over de hoeveelheid broeikasgassen die elk EU-lid tot 2010 moet reduceren. Nederland moet dan 6 procent lager zitten dan in 1990. Dat is precies wat het kabinet wilde. EU-voorzitter Engeland wilde Nederland aanvankelijk een reductie van 8 procent opleggen.

De reductie van broeikasgassen kost Nederland naar verwachting jaarlijks honderden miljoenen guldens, oplopend tot 800 miljoen gulden in 2010.