Buitenland

Boycot Joegoslavische vluchten in beraad

EU-Raad veroordeelt
bruut geweld Belgrado

Van onze verslaggevers
CARDIFF – De Europese Raad veroordeelt het geweld van Belgrado in de Zuid-Servische provincie Kosovo. „Geen enkele staat die brute militaire onderdrukking op eigen burgers toepast, mag een plaats in het moderne Europa verwachten”, aldus een verklaring gisteren van de staatshoofden en regeringsleiders in Cardiff.

De deelnemers aan de halfjaarlijkse Europese top eisen dat de president van de Federale Republiek Joegoslavië, Slobodan Milosevic, onmiddellijk een einde maakt aan het gebruik van geweld tegen etnische Albanezen. Internationale waarnemers moeten toegang tot de provincie krijgen en vluchtelingen moeten naar hun woonplaatsen kunnen terugkeren. Verder dient Belgrado het overleg met de Kosovaarse leiders te hervatten.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) zei dat de verklaring „zeer nauw” aansluit bij het standpunt dat de G-8 –de groep van rijkste industrielanden en Rusland– vorige week in Londen heeft ingenomen. De komende dagen zal de EU studeren op een boycot van Joegoslavische vluchten, een Nederlands idee. Deze maatregel is een aanvulling op sancties die al eerder zijn afgekondigd. Nog onduidelijk is in hoeverre vluchten van Europese maatschappijen naar Joegoslavië onder de maatregel vallen.

Behalve Belgrado kregen ook de etnische Albanezen een schot voor de boeg. De Europese Raad riep gisteren het Kosovaarse leiderschap op „duidelijk de gewelddadige aanvallen en terroristische daden te veroordelen” en 'president' Ibrahim Rugova in zijn streven naar een geweldloze oplossing te volgen.

Terughoudend
De EU is voorstander van „autonomie binnen te respecteren grenzen van de Federale Joegoslavische Republiek”, aldus Van Mierlo. Een pleidooi voor onafhankelijkheid van de provincie zal volgens de bewindsman „door geen enkele Serviër worden begrepen”. De Europese Raad riep daarom Macedonië en Albanië ertoe op ervoor te zorgen dat hun grondgebied geen uitvalsbasis voor „Kosovo-Albanese gewapende activiteit” vormt.

Hoewel in de hoofdstad van Wales ook verdergaande stappen aan de orde kwamen, werd in de verklaring hierover slechts uiterst terughoudend gesproken. De Europese Raad verwijst uitdrukkelijk naar een mandaat van de Veiligheidsraad voor het gebruik van geweld. Van Mierlo: „Het algemene oordeel is, dat een resolutie van de Verenigde Naties nodig is”. Hardhandig ingrijpen zonder goedkeuring zou volgens de minister een precedent scheppen dat de positie van de VN niet ten goede zal komen.