Buitenland

„Ook politie schuldig aan slachtingen”

Amnesty beschuldigt
Algerijnse militairen

BRUSSEL – Ook leger en politie hebben zich in Algerije schuldig gemaakt aan slachtingen onder de burgerbevolking. Waarnemers hebben troepen gezien die voetbalden met foetussen en ingewanden als slingers aan bomen ophingen. In veel andere gevallen heeft het leger zich passief opgesteld terwijl islamitische terroristen slachtpartijen aanrichtten.

Dat betogen vier internationale mensenrechtenorganisaties in een zwartboek over Algerije, waaronder Amnesty International. Het boek is gisteren in Brussel gepresenteerd.

De vier organisaties blijven aandringen op een internationale onderzoeksmissie naar de gruweldaden in Algerije. De EU-missie gericht op hulp tegen het terrorisme, die binnenkort het land mag bezoeken, is een goed begin, maar onvoldoende.

Een ruimer opgezet internationaal onderzoek blijft nodig. Ook moeten mensenrechtenorganisaties ter plaatse meer bescherming krijgen. Veel leden daarvan zijn verdwenen of vermoord. Hun advocaten worden sterk onder druk gezet.

De vier organisaties, naast Amnesty ook Human Rights Watch, de Internatinale Liga voor Mensenrechten en Reporters zonder Grenzen, pleiten verder voor meer persvrijheid en opheffing van de censuur voor Algerijnse kranten. Buitenlandse journalisten moeten betere toegang krijgen tot Algerije. Hun veiligheid dient te worden gegarandeerd.

De organisaties vragen zich af waarom het leger tijdens de recente verkiezingen wel de veiligheid van burgers kon garanderen. Ook zijn er geen problemen in de olie- en gasrijke gebieden, die van levensbelang zijn voor de economie. De organisaties noemen het opmerkelijk dat de moorden vooral plaatsvinden op het platteland, waar de islamitische partij FIS veel aanhang heeft.

Manifestaties
Eind deze maand zijn grote manifestaties gepland in Brussel, Londen, Parijs en Barcelona om de druk op de internationale gemeenschap te vergroten. Amnesty in België begint een campagne om minister van buitenlandse zaken Derycke en de Algerijnse ambassadeur onder druk te zetten om toch een breed internationaal onderzoek mogelijk te maken.

De organisaties tonen zich vooral kritisch over Frankrijk. Parijs heeft zich volgens hen stelselmatig verzet tegen internationale aandacht voor Algerije en het regime met een fluwelen handschoen aangepakt. Ook wil de mensenrechtenbeweging dat meer Algerijnen visa krijgen voor Europa. Slechts 2 procent van de visa-aanvragen in de EU is gehonoreerd.