Buitenland

„Regels zijn voor ontwikkelde landen”

China verzet zich
tegen beperking
broeikasgassen

PEKING – Nog geen week voor een internationale bijeenkomst over het broeikaseffect heeft China laten weten dat in een mogelijk verdrag geen bepaling mag worden opgenomen waardoor een limiet wordt gesteld aan de economische groei van ontwikkelingslanden.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, Tang Guoqiang, legde er de klemtoon op dat op de topconferentie in Kyoto, Japan, de ontwikkelingslanden van iedere beperking van broeikasgassen moeten worden gevrijwaard. „De maatregelen dienen te worden beperkt tot de ontwikkelde landen”, zei Tang.

De houding van China vormt een probleem voor de onderhandelaars die werken aan een ontwerpovereenkomst, die het thans vijf jaar oude verdrag over klimaatsverandering moet vervangen. China stelt zich op het standpunt dat de ontwikkelde landen als eerste verantwoordelijk zijn voor het broeikaseffect.

Weerzin
Beperking van het verbruik van fossiele brandstoffen in ontwikkelingslanden zou de kwetsbare economieën van die landen onaanvaardbare schade berokkenen, redeneert Peking. China is momenteel na de Verenigde Staten de grootste producent van broeikasgassen in de wereld.

De weerzin van de ontwikkelingslanden om hun steentje bij te dragen aan de vermindering van de uitstoot van schadelijke gassen, vloeit deels voort uit het falen van geïndustrialiseerde landen de doelstellingen te verwezenlijken waarover in 1992 overeenstemming is bereikt.

Fonds
De onderhandelaars in Kyoto bestuderen onder meer een voorstel van Brazilië om de geïndustrialiseerde landen die hun verplichtingen niet nakomen een boete te laten betalen. Het geld zou worden gestort in een fonds dat ten goede zou komen aan projecten voor schone energie in ontwikkelingslanden.