Buitenland26 oktober 2001

Zie ook:
Zwitserland zet autotreinen in

Nog 128 mensen op lijst vermisten

Dodental brand in
Gotthard stijgt tot elf

Van onze buitenlandredactie
AIROLO – Het officiële dodental van het ongeluk in de Gotthardtunnel is gisteren gestegen naar elf. Ondertussen slaagde de brandweer er gistermiddag in de plaats van de aanrijding te bereiken, wat eerder door de vlammenzee onmogelijk was.

De lichamen van elf mensen zijn inmiddels geborgen. Onder hen zijn in elk geval vier Duitsers, een Luxemburger, een Italiaan, een Fransman en een Zwitser. Vooralsnog is niets bekend over Nederlanders.

Volgens de brandweer zijn in een strook van 250 meter rond de plek van het ongeluk vijftien voertuigen, bijna allemaal vrachtwagens, bedolven onder het puin van het ingestorte tunnelplafond. In het noordelijke deel van de Gotthardtunnel in het zuidoosten van Zwitserland zijn honderd uitgebrande auto's aangetroffen, waarvan vijftien vrachtwagens.

Vier van de elf slachtoffers van de botsing tussen twee vrachtwagens woensdag zaten in deze auto's. Er zijn geen nieuwe lijken aangetroffen. Dat heeft Silvano Stern van de politie van het kanton Ticino meegedeeld. Op vier na hebben alle inzittenden van deze wagens door de nooduitgang de tunnel kunnen verlaten.

Het aantal opgegeven vermisten liep gisteren op tot 128, maar daar zitten hoogstwaarschijnlijk veel dubbele meldingen bij en mensen die later weer zullen opduiken. De autoriteiten gaan ervan uit dat er ongeveer twintig mensen zijn omgekomen bij het ongeluk van woensdag.

De Zwitserse president Moritz Leuenberger, die tevens minister van Vervoer is, toonde zich gisteren geschokt na een bezoek aan de plaats van de ramp. De ramp en de sluiting van de tunnel als gevolg daarvan noemde hij catastrofaal voor Zwitserland en Europa. De Gotthardtunnel is een belangrijke verkeersader die Noord- en Zuid-Europa met elkaar verbindt. Het is onduidelijk wanneer de Gotthardtunnel, met zijn 16,9 kilometer de op een na langste tunnel ter wereld, weer zal kunnen worden gebruikt.

Het dodental had veel hoger kunnen uitvallen. Een volle passagiersbus wist, net als een honderdtal auto's en vijftien vrachtwagens, achteruitrijdend de tunnel uit komen. Ook ontsnapten veel mensen te voet via de nooduitgangen.

Hitte
Ruim 24 uur nadat twee vrachtwagens in de smalle tunnelbuis frontaal op elkaar waren geknald, konden reddingswerkers nog altijd niet op de plaats van het ongeval komen. Ze werden gehinderd door de extreme hitte in de smalle 17 kilometer lange tunnelbuis. Het lukte hen om de temperatuur terug te dringen van 1000 naar 200 graden Celsius.

Zwitserland wil na de ramp in de Gotthardtunnel op korte termijn met de Europese Unie overleggen over een beperking van het zware doorgaande vrachtverkeer. De hoge Alpenpassen over de Sint-Bernard, Simplon en de Grote Sint-Bernard kunnen de toegenomen verkeersdruk niet aan, aldus de vice-directeur van de federale wegendienst, Michel Egger, in de Neue Zürcher Zeitung van vandaag.

De verkeerschaos in Zwitserland nam gisteren verder toe door een verkeersongeluk in de Sint-Bernardpas, die door de Zwitserse Alpen naar Italië voert. Hierbij viel één dode.