Buitenland17 april 2001

Minister Kouchner zet kwestie op agenda

„Frankrijk moet over
euthanasie nadenken”

PARIJS – De Franse minister van Volksgezondheid, Bernard Kouchner, vindt dat zijn land de wetgeving met betrekking tot euthanasie onder de loep moet nemen.


In een interview met de krant Le Journal du Dimanche zegt Kouchner dat de nieuwe Nederlandse euthanasiewet Frankrijk ertoe zou moeten aanzetten over het onderwerp euthanasie te gaan nadenken. Hij zei de komende weken over de kwestie van gedachten te zullen wisselen met politici, artsen en patiënten.

„In Frankrijk moet er nog een hoop gebeuren om mensen in de gelegenheid te stellen om waardig te sterven, zonder lijden en omringd door hun naasten. Het is tijd dat daarover wordt nagedacht”, aldus de minister. Hij sprak zich uit voor een versoepeling van de huidige regels, maar vindt niet dat de Nederlandse wet moet worden overgenomen. „We hebben niet dezelfde cultuur. We kunnen niet te snel gaan”, zei Kouchner, die eerder de hoogste internationale bestuurder in Kosovo was.

Euthanasie geldt momenteel als moord in Frankrijk. De wet maakt wel een onderscheid tussen actieve euthanasie en passieve euthanasie. Met dat laatste wordt het staken van de behandeling bedoeld bij een patiënt in de stervensfase.

De actieve euthanasie onder strenge voorwaarden, waartoe Nederland politiek heeft besloten, is nergens anders ter wereld per wet geregeld. Verscheidene landen kennen wel regelingen, soms op basis van jurisprudentie, die veelal voorzien in hulp bij zelfdoding.

Kouchner, zelf arts en medeoprichter van de oorspronkelijk Franse organisatie Artsen zonder Grenzen, wees erop dat de publieke opinie in Frankrijk duidelijk in het voordeel van euthanasie is gewijzigd. „De tijd is gekomen om openlijk over deze kwestie te praten, zonder arrogantie, vooringenomen ideeën en ideologische retoriek.”

Zondag werd de uitkomst bekend van een opiniepeiling in Frankrijk over euthanasie. 38 Procent van de Fransen is uitgesproken voorstander van euthanasie in het geval van ondraaglijk lijden of een dodelijke ziekte. Nog eens 50 procent vindt dat artsen toestemming moeten krijgen in bepaalde gevallen het leven van een patiënt te beëindigen. Slechts 10 procent van de Fransen is tegenstander van euthanasie. Kouchner noemde de uitslag van de peiling een „fantastische doorbraak voor onze maatschappij.”

Gedegenereerd
Aartsbisschop Joachim Meisner van Keulen zei zondag tijdens zijn paaspreek dat een samenleving die een wet aanneemt over het straffeloos doden van zieke mensen, „ziek en psychisch gedegenereerd” is. De Duitse kardinaal hekelde tevens dat de nieuwe Nederlandse euthanasiewetgeving de term van ondragelijk en uitzichtloos lijden hanteert. „Wie lijden definieert als uitzichtloos, heeft helemaal niets begrepen van wat het betekent een mens te zijn”, aldus Meisner. Volgens de aartsbisschop is voor christenen het lijden een beproeving van het geloof, met het uitzicht dat „God in ons sterker is dan onze angst voor het kruis.”

Woensdag al had Meisner in een persverklaring de nieuwe Nederlandse euthanasiewet een „zondeval van een cultuurnatie” genoemd.