Buitenland 30 november 2000

Dossier Presidentsverkiezingen VS

Gore uit op steun medeburgers

Politiebescherming
voor stembiljetten

Van onze correspondent
NEW YORK – De staat Florida beleefde vandaag een primeur in de Amerikaanse geschiedenis. Vanuit de zuidelijke kiesdistricten Palm Beach en Miami-Dade vertrok een kleine karavaan vrachtwagens geladen met 1 miljoen stembiljetten naar Florida's hoofdstad Tallahassee in het noorden; onder politiebescherming.

De Democraten, die de uitslag van de presidentsverkiezing in Florida (ten gunste van de Republikein George Bush) bestrijden, hadden rechter Sanders Sauls gevraagd om 14.000 „twijfelgevallen” opnieuw te (laten) tellen. De Republikeinen protesteerden en pleitten voor hertelling van álle stemmen, als er dan zo nodig nog een keer geteld zou moeten worden. Sauls ging daarmee akkoord en liet „voor het geval dat” de stemmen naar Tallahassee komen. Maar wel onder politiebescherming, zodat er onderweg niet mee geknoeid kan worden.

Het was de zoveelste bizarre ontwikkeling in deze presidentiële stemming die beide kandidaten bijna evenveel stemmen opleverde. Omdat een klein verschil grote gevolgen kan hebben, wordt er zo fel gestreden om elke stem. In Florida gaat het bovendien om de 25 kiesmannen die op 18 december afgevaardigd worden naar het kiescollege dat formeel de president kiest. Normaal is dat een formaliteit, maar dit jaar geven deze 25 kiesmannen de doorslag omdat beide kandidaten (George Bush voor de Republikeinen en Al Gore voor de Democraten) in de andere staten niet voldoende kiesmannen „veroverd” hebben voor de meerderheid van 270 die voor hun verkiezing tot president nodig is.

Geduld
Gore blijft overigens volhouden dat híj gewonnen heeft, als er tenminste nog maar eens goed geteld wordt in Florida. Voor de derde achtereenvolgende dag verkondigde hij die boodschap via verschillende televisie-interviews. Hij maant zijn medeburgers tot geduld en is duidelijk uit op steun die hij broodnodig heeft, want zijn Republikeinse rivaal, Bush, is al volop bezig met de samenstelling van zijn toekomstige regering.

De Republikeinen zijn intussen per telefoon, post en e-mail een brede campagne begonnen om Gores geloofwaardigheid te ondermijnen. Volgens een opiniepeiling van The New York Times en CBS-News vindt de helft van de Amerikanen het langzamerhand welletjes. De andere helft wil de verschillende processen nog wel afwachten. Morgen buigt het hooggerechtshof van de VS zich over de kwestie van de geldigheid van de hertellingen. Zaterdag begint in Tallahassee de behandeling van Gores formele verzoek om de einduitslag van Florida (ten gunste van Bush) nietig te verklaren.