Buitenland27 november 2000

„Voortbouwen op punten van overeenstemming mogelijk”

Teleurstelling in Tweede Kamer

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Alle fracties in de Tweede Kamer zijn teleurgesteld over het mislukken van de VN-klimaatconferentie in Den Haag. Er is veel waardering voor de manier waarop minister Pronk van Milieubeheer de conferentie heeft geleid.

Het PvdA-kamerlid Crone vindt het „erg jammer” dat de 180 landen er niet in zijn geslaagd tot een akkoord te komen. „Gelukkig benadrukken alle landen dat we dit momentum vast moeten houden. Op een aantal belangrijke punten is gelukkig al wel overeenstemming. Daar kunnen ze op voortbouwen”, aldus de sociaal-democraat. Volgens Crone heeft Pronk er met zijn voorstel van donderdagavond persoonlijk voor gezorgd dat de landen tot de laatste dag door zijn gegaan met onderhandelen.

De VVD wil niet spreken van een totale mislukking. „Als dit uitstel van overeenstemming betekent, is de conferentie toch nuttig geweest”, zo zegt milieuwoordvoerder Klein Molekamp. „Helaas is er wel een vertraging van een halfjaar ontstaan. Als de landen in die periode niet nader tot elkaar komen, lijkt een mondiaal klimaatakkoord verder weg te raken.” Volgens de liberalen hebben zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten, Canada, Australië en Japan schuld aan het mislukken van de conferentie. Ze vinden dat beide kampen meer bereidheid moeten tonen om te komen tot een verantwoord compromis.

Meer tijd
De grootste oppositiepartij CDA vindt het ook teleurstellend dat er geen akkoord is afgesloten. Het kamerlid Van den Akker heeft er anderzijds begrip voor dat er geen akkoord is gesloten. „Beter geen akkoord dan een slecht”, aldus de christen-democraat. „Misschien is er meer tijd nodig”, zegt Van den Akker.

D66 vindt de mislukte klimaattop een ramp voor het milieu en voor de mensheid. „Maar soms worden mensen daardoor wakker geschud en ontstaat er toch nog iets goeds”, aldus Tweede-Kamerlid mevrouw Augusteijn. Het is volgens de democrate hoog tijd dat regeringsleiders eindelijk eens over hun economische belangen heen stappen en beseffen dat er snel iets moet gebeuren om het klimaat te beschermen. „Misschien dat er vanuit de bevolking signalen komen die regeringen overtuigen. Steeds meer mensen wordt duidelijk dat het misgaat.”

GroenLinks vindt het zeer teleurstellend dat de top is mislukt. „Het milieu is de grote verliezer”, aldus het kamerlid mevrouw Vos. „Het is onbegrijpelijk dat landen niet tot afspraken komen terwijl het klimaat er steeds beroerder voor komt te staan.”

Pausverkiezing
Volgens de Socialistische Partij is de economie eigenlijk de bron van het probleem. „De rijke landen willen steeds sneller geld verdienen en zelf niets inleveren voor het milieu”, aldus SP-kamerlid Poppe. Aan tijdgebrek kan het mislukken van de klimaattop niet liggen, vindt de Socialistische Partij. De landen hadden al twee weken vergaderd. „Anders doe je toch net als bij de pausverkiezing: sluit iedereen op tot er wel een akkoord is”, zo suggereert Poppe.

De SGP noemt het mislukken van de klimaattop een verkeerd signaal. „Het klimaat vormt een serieus probleem, dat om een adequaat beleid vraagt”, aldus fractievoorzitter Van der Vlies. De wereldwijde aanpak van klimaatproblemen is echter een langdurig proces, zo benadrukt Van der Vlies. „Dus als er enigszins vooruitgang is geboekt, moeten we onze zegeningen tellen. Een halfjaar uitstel tot de volgende top is dan niet zo'n groot probleem.”

De RPF/GPV-fractie in de Tweede Kamer is ook teleurgesteld. Milieuwoordvoerder Van Middelkoop zei dat hij deze uitkomst niet had verwacht.

Lof
Alle partijen zwaaien Pronk als voorzitter van de conferentie alle lof toe. Het PvdA-kamerlid Crone, een partijgenoot van Pronk: „Hij heeft het allemaal perfect voorbereid. Als voorzitter krijgt hij terecht complimenten.” De VVD vindt dat hij een maximale inspanning heeft verricht. Het CDA meent dat de mislukking voor Pronk persoonlijk erg jammer is, temeer omdat hij zo veel tijd in de conferentie heeft gestoken. „Aan hem heeft het niet gelegen”.