Buitenland 22 november 2000

Zie ook het nieuwe dossier over de klimaatbescherming

Amerika doet onacceptabel voorstel

VS bepalen sfeer
op VN-klimaattop

Van onze wetenschapsredactie
DEN HAAG – De Verenigde Staten hebben gisteren in Den Haag op de VN-wereldklimaatconferentie, bijna gewoontegetrouw, voor flinke onrust gezorgd. Ze willen een belangrijk deel van hun uitstoot van broeikasgassen vastleggen in bossen. Dat idee is door de Europese Unie, de Nederlandse delegatie en de internationale milieubewegingen met afkeuring ontvangen.

„Positief dat de VS voorstellen op tafel leggen om tot resultaat te komen, maar dit zet de deur wagenwijd open op een manier die in het licht van de Kyoto-afspraken niet verantwoord is”, zo zei staatssecretaris Benschop, plaatsvervangend leider van de Nederlandse delegatie, gisteren in reactie op het Amerikaanse voorstel.

De VS veroorzaken deining in Den Haag omdat ze voorstellen dat grote industrielanden jaarlijks de uitstoot van 20 miljoen ton kooldioxide mogen afschrijven omdat ze bossen en landbouwgronden hebben. In Kyoto is in 1997 afgesproken dat de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan de uitstoot van broeikasgassen in de periode 1990-2010 met achtereenvolgens 8, 7 en 6 procent zullen laten afnemen. In Den Haag is nu aan de orde welke methoden daarvoor mogen worden gebruikt. De VS willen natuurlijke CO2-afvangers, zoals bossen en landbouwgrond, daarvoor ruim inzetten.

Dat vinden de EU, Nederland en de natuur- en milieubewegingen volstrekt verwerpelijk. De bedoeling van het akkoord van Kyoto is vooral dat landen in eigen huis actie ondernenemen door zelf de uitstoot van CO2 te vermijden, bijvoorbeeld door zuiniger auto's te ontwikkelen of het elektriciteitsgebruik terug te dringen.

De op de wereldklimaatconferentie massaal vertegenwoordigde natuur- en milieubewegingen –alleen Greenpeace zit er al met meer dan 200 personen– rekenden al snel uit dat de VS dan niet veel meer hoeven te doen om aan de in Kyoto aangegane verplichting te voldoen.

Profiteurs
De leider van de EU-delegatie, de Franse milieuminister Dominique Voynet, verwierp eveneens het Amerikaanse voorstel. „De Amerikanen zouden hier de grote profiteurs van zijn en we zouden voor niets dagen en nachten in Kyoto onderhandeld hebben. Op deze manier bereiken we niet het afgesproken doel”, aldus Voynet.

De Amerikaanse delegatieleider Frank Loy verdedigde gisteren zijn voorstel door erop te wijzen dat alle mogelijkheden voor het omlaagkrijgen van de uitstoot van CO2voor Amerika bruikbaar moeten zijn. Het land levert niet alleen de grootste hoeveelheid broeikasgassen, maar zag die uitstoot de laatste jaren ook sterk toenemen: tussen 1990 en 2000 met 28 procent. Dat betekent dat de VS een reductie van 32 procent moeten leveren om nog aan de Kyoto-verplichtingen te voldoen.

Minister Pronk, de voorzitter van de klimaattop, zei gisteravond op een persconferentie dat de kans van slagen van de wereldklimaatconferentie „fifty-fifty” is.