Buitenland15 november 2000

Betogingen en scheldpartijen, maar af en toe ook klappen

Gemoederen raken verhit bij
hertelling stemmen in Florida

WEST PALM BEACH – In Florida, de staat waarop aller ogen zijn gericht omdat daar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezing zal worden bepaald, beginnen de gemoederen een week na de verkiezingen aardig op te lopen. Tot nu toe blijft het geweld grotendeels beperkt tot schreeuwen en schelden, maar hier en daar vallen al klappen.

Ds. Jesse Jackson botste maandag aan het hoofd van een groep demonstranten in het district Palm Beach op een groep Bush-aanhangers, die „Jesse go home” riepen. Hij zei dat enkele mensen waren uitgescholden en met stokken geslagen. Een verslaggever zei iemand te hebben gezien met bloed op het gezicht. „Het was een gewelddadige toestand en mensen waren onbeheerst”, zei Jackson.

In het 450 kilometer noordelijker gelegen Jacksonville demonstreerden zo'n dertig Democraten en een handjevol Republikeinen bij het plaatselijke verkiezingsbureau naar aanleiding van een controverse rond 27.000 stembiljetten die niet zijn geteld omdat er meer dan één stem of geen stem op was uitgebracht. Leiders van de burgerrechtenbeweging NAACP hebben zich er bij het hoofd van het verkiezingsbureau over beklaagd dat de stembiljetten verwarring hebben gewekt omdat de lijst met tien kandidaten over twee velletjes papier verspreid was, waardoor sommige mensen kennelijk hebben gedacht dat zij voor twee verschillende verkiezingen bedoeld waren en twee gaatjes hebben geperforeerd. Het hoofd van de kiescommissie, John Stafford, zei echter dat de stembiljetten geldig waren en de stemmen geteld conform de wet.

Woede gewekt
Een Democratische demonstrant zei van Miami Beach naar Jacksonville te zijn gekomen om aan de actie mee te doen omdat hij vond dat iedereen de kans moet krijgen. „Amerika moet eerlijk zijn.” Een deelnemer aan de Bush-blokkade zei dat een oproep van Jackson –”Revote or Revolt” (Herstemming of opstand)– zijn woede had gewekt.

Vrijdag moest in West Palm Beach de Democratische afgevaardigde Robert Wexler, die een uitgesproken mening over de stemmencontroverse heeft laten horen, onder politiebescherming het veld ruimen nadat aanhangers van Bush een vraaggesprek dat hij op straat in West Palm Beach met de omroep CNN hield, hadden verstoord. Zijn woordvoerder zei dat Wexler door de Bush-fans was ingesloten en dat de situatie „heel onveilig” was geworden.