Buitenland3 november 2000

Democraten en Republikeinen zetten alles op alles voor winst

Iedere stem telt als nooit tevoren

Van onze correspondent
NEW YORK – Honderd miljoen pamfletten hebben de Democraten en Republikeinen dezer dagen nog op de bus gedaan om potentiële kiezers aan te sporen om toch vooral op hún partij te stemmen. Maar bovenal, om in ieder geval te gaan stemmen.

De race is volgens de peilingen zo spannend dat iedere stem volgende week dinsdag telt. Daarbij gaat het niet alleen om de nieuwe bewoner van het Witte Huis –de president– maar ook om de 435 leden van het Huis van Afgevaardigden en eenderde van de Senaat. Beide partijen hopen op verovering van het Witte Huis plus een meerderheid in het parlement om hun politieke prioriteiten te kunnen verwezenlijken. Daarom heeft de Republikeinse Partij in de staten met de meeste weifelaars achthonderd actiegroepen georganiseerd om de mensen dinsdag naar de stembus te krijgen én om hun stem op de Republikeinen uit te brengen.

Wapenlobby
De Democraten hebben over het hele land veertigduizend vrijwilligers geronseld voor hetzelfde doel. „Bij ons is dat nog veel belangrijker dan bij de Republikeinen, want een hoop mensen zijn niet zo geïnteresseerd in de verkiezingen. Het gaat tenslotte allemaal goed, de economie beleeft een hoogconjunctuur, waar zouden zij zich dan druk over maken. De Republikeinen zijn gemotiveerder, want die willen het Witte Huis heroveren”, aldus David Axelrod, woordvoerder van de Democratische Partij in Chicago.

De ingehuurde hulpkrachten komen van de partijbasis en bij de Democraten ook vaak van de vakbonden. Zij sturen pamfletten rond, telefoneren met potentiële kiezers en zoeken die desnoods ook nog thuis op. Als mensen geen vervoer hebben op verkiezingsdag, wordt er ook nog transport geregeld. „Ik vergelijk het wel eens met gevechten van man tegen man in de strijd tussen twee legers. Het is geweldig intensief en vraagt nogal wat persoonlijke offers, maar het kan met de krappe race dit jaar werkelijk van doorslaggevende betekenis zijn”, meent Republikeins woordvoerder in Minnesota Terry Holt.

Naast de politieke partijen zijn er ook nog de speciale belangengroepen die hun duit in het zakje doen. De meeste vakbonden zetten zich in voor de Democraten. 's Lands meest invloedrijke wapenlobby de National Rifle Association (NRA) stopte miljoenen dollars in een campagne voor Bush of eigenlijk beter gezegd tegen Gore. De NRA ziet in Gore de leider van een nationale samenzwering om Amerika te ontwapenen. Verschillende christelijke groeperingen zetten vrijwilligers in om de Republikeinen te steunen die uitgesproken anti-abortus zijn. Enkele feministische en pro-abortusgroeperingen werven op hun beurt voor de Democraten die menen dat abortus een individuele keuze is voor elke vrouw waarmee de overheid zich niet moet bemoeien.

Hoge inzet
De zwarte burgerrechtenbeweging NAACP spoort haar leden aan om in ieder geval dinsdag te gaan stemmen. De zwarte bevolking stemt gewoonlijk voor 90 procent Democratisch. Pat Robertson, de leider van de Christian Coalition, heeft zijn volgelingen nog eens voorgehouden waarom het gaat: „De inzet is dit jaar bijzonder hoog. U gaat beslissen wie dit land de komende jaren zal leiden en wie de wetgeving bepaalt. Dat is belangrijk want er staan binnenkort drie benoemingen op de agenda voor het hooggerechtshof plus nog eens 180 rechters in het hele land. En tenslotte gaat het om de besteding van niet minder dan 1,7 biljoen (miljoen maal miljoen) dollar. Kortom, het gaat om de toekomst van Amerika!”, aldus Robertson in zijn aansporing om dinsdag in ieder geval naar de stembus te gaan. Een advies dat beslist door alle belangengroepen en alle politieke partijen wordt onderschreven.