Buitenland 1 november 2000

Nu de verkiezingsdatum nadert, worden de campagnes grover

Gore en Bush gooien met modder

Van onze correspondent
NEW YORK – De Amerikaanse verkiezingsstrijd wordt valser, grover en oneerlijker naarmate de verkiezingsdatum –7 november– nadert. „Denkt u erover om te stemmen op Republikeins presidentskandidaat George Bush? Kijk dan eerst naar diens catastrofale gezondheidsbeleid in Texas. Mijn man overleed in een verzorgingstehuis omdat het niet-gekwalificeerde personeel dat na Bush' saneringen overbleef zijn ziekte niet tijdig herkende”, luidt de boodschap van mevrouw Charlotte Cherry in een anti-Bush-telefooncampagne in Michigan.

Bush' woordvoerster Karen Hughes noemt het schandalig om een persoonlijke tragedie te gebruiken voor politieke propaganda. De Democraten zeggen van niets te weten en verwijzen naar onduidelijke „belangengroepen” die deze boodschap de wereld instuurden.

Tegelijkertijd stuurt een andere belangengroep een anti-Democratische boodschap de wereld in. Daarin is de groene kandidaat Ralph Nader te beluisteren, die zegt dat Democratisch presidentskandidaat Al Gore „aan hallucinaties lijdt als hij denkt dat hij trots kan zijn op de resultaten van zijn milieubeleid.” „Een andere politieke partij misbruiken voor aanvallen is wel het laagst denkbare op het gebied van politiek fatsoen”, aldus een woordvoerder van de Gore-campagneorganisatie. Ditmaal zeggen de Republikeinen van niets te weten.

Telefoon
„Het is gebruikelijk dat de campagnes grover worden als de verkiezingsdatum nadert. Formeel gaan beide partijen bij dit soort propaganda vrijuit, want deze aanvallen onder de gordel komen van zogenaamde onafhankelijke groepen. Die campagnes zijn echter zo gecoördineerd dat er zeker overleg is binnen beide kampen”, aldus prof. Darrell West (politicologie) aan de Brown Universiteit.

Hij wijst op een bijzonder grof staaltje uit de jaren zestig. Toen kwamen de Democraten met een televisiespot waarin een klein meisje de blaadjes van een madeliefje telde. Bij tien ontplofte een atoombom. Daarmee wilden de Democraten waarschuwen voor de „agressieve denkbeelden” van hun Republikeinse tegenstander Barry Goldwater.

Dat filmpje oogstte indertijd veel kritiek en het werd later door de Democraten teruggetrokken. Nu komen de Republikeinen met een kopie ervan, gericht tegen de „nucleaire uitverkoop aan China” door de Democraten. De Gore-campagneorganisatie was woedend en de Bush-campagneleiding distantieerde zich van het spotje, dat inmiddels weer is verdwenen. Maar intussen is schade aangericht.

Hetzelfde gebeurde op iets lager niveau in de staat New York, waar de Democrate Hillary Clinton en de Republikein Rick Lazio strijden om een zetel in de Senaat. In een telefooncampagne werd Hillary er de afgelopen dagen van beschuldigd geld aan te nemen „van dezelfde mensen die zeventien Amerikaanse militairen in Aden doodden.”

Hillary Clinton had voor haar campagne inderdaad geld ontvangen van de AMA, de American Muslim Alliance. Maar toen die moslimgroepering zich niet distantieerde van de aanslag op de Amerikaanse torpedobootjager ”Cole” in de haven van Aden heeft de Hillary-campagneorganisatie de 50.000 dollar van de AMA teruggestuurd. Rick Lazio zei na scherpe kritiek van de Democraten dat hij geen moeite had met deze telefooncampagne, waarmee hij overigens –ook weer formeel– niets te maken had. Intussen is ook deze lastercampagne gestaakt, maar ook hier is mogelijk ernstige schade aangericht.

„Groepen kunnen in dit land allerlei soorten boodschappen rondbazuinen, via televisie, radio, krant of telefoon. Ja, zelfs anoniem. Beide partijen zeggen dat zij daartegen zijn, maar ik weet zeker dat sommige groepen hun boodschappen nauw coördineren met de campagnestrategen van de belangrijkste partijen”, aldus prof. West.

Waarheid
Overigens weten de partijen zelf ook raad met grofheden. In een nieuwe televisiespot die in de westelijke staten wordt uitgezonden –de staten die volgens sommige analisten de strijd volgende week gaan beslissen– wordt Democratisch presidentskandidaat Al Gore gekritiseerd als iemand „die het niet zo nauw neemt met de waarheid.” Namens Gore verklaarde een woordvoerder dat dit soort boodschappen een duidelijk teken is van de „wanhoop” van de Republikeinen over het verloop van de verkiezingsstrijd.

Intussen lanceerden de Democraten een televisiespot waarin wordt gevraagd of Bush wel voldoende is gekwalificeerd voor de taak van president. Geconfronteerd met de vraag of beide partijen niet hebben beloofd de verkiezingscampagnes dit jaar „beschaafd” te houden, antwoorden woordvoerders uit beide kampen steevast dat de andere partij met grofheden is begonnen.

Dossier Presidentsverkiezingen VS

Zie ook:
Bush stelt NAVO gerust inzake Balkan