Buitenland31 oktober 2000

Hackers beide partijen gaan elkaars websites te lijf

Conflict in Midden-Oosten
woedt even hard op internet

Van onze correspondent
JERUZALEM – Ook internet is in het Midden-Oosten een uitgelezen terrein om elkaar het leven zuur te maken. Hackers hebben de afgelopen dagen hun steentje aan de strijd bijgedragen door aanvallen uit te voeren op websites van de tegenpartij.

Israëlische websites raakten de afgelopen dagen ontregeld doordat ze overspoeld werden met binnenkomende e-mails. Eerst werd het kantoor van de Israëlische premier Ehud Barak getroffen en van het web gedrukt. Nadat deze website was teruggekeerd in cyberspace, werd het ministerie van Buitenlandse Zaken bedolven onder binnenkomende e-mails. Ook de website van het Israëlische parlement, de Knesset, en van het Israëlische leger werden het doelwit van internetpiraterij.

Volgens de voorlichter van de Knesset hebben hackers ook geprobeerd veranderingen aan te brengen in de website van de Knesset. De daders zijn volgens hem mogelijk afkomstig uit Saudi-Arabië. De provider van Israëlische regeringswebsites, Netvision, geraakte eveneens in de problemen. Netvision bleef ook gisteren en vandaag belangrijke storingen vertonen.

Onbeschadigd
Het Israëlische leger heeft echter besloten uit te wijken naar een provider in de Verenigde Staten die verbonden is met de maatschappij AT&T, in de hoop dat deze meer bescherming biedt. „Het is een heel slechte zaak dat ook internet een slagveld is geworden”, zegt de Israëlische parlementariër en internetdeskundige Michael Eitan (Likud). „Op het web zouden we een staakt-het-vuren moeten hebben.”

Volgens Israëlische bronnen zijn de interne computers van het leger en de regering onbeschadigd gebleven omdat deze niet zijn verbonden met internet.

Hackers die het voor Israël opnemen zijn niet minder actief. Zij zorgden ervoor dat de website van de sjiitische Hezbollahpartij in Libanon de Israëlische vlag vertoonde en zelfs het Israëlische volkslied liet horen. Ook werd Hezbollah overspoeld met e-mailberichten. Op 16 oktober konden twee websites van de Libanese sjiitische partij de drukte van 9 miljoen bezoekers niet meer aan en crashten.

„Het is niet de eerste keer dat we op die manier worden aangevallen”, zegt Ali Ayoub, de webmaster van Hezbollah. „Ook toen we onze gewapende acties tegen Israëlische stellingen in Zuid-Libanon opvoerden, werd onze site opeens overspoeld door bezoekers, wat voor vertragingen zorgde.” In mei dit jaar trok het Israëlische leger zich terug uit Zuid-Libanon, waar het een jarenlange uitputtingsoorlog had gevoerd tegen Hezbollah.

Volgens Ayoub bestaat er een Israëlische website waar bezoekers worden verwelkomd met de slagzin „Val aan en vernietig Hezbollah.” Op de site staat een lijst van 'doelwitten', waaronder verscheidene websites van Hezbollah, de site van hun televisiezender al-Manar en de sites van de Palestijnse Nationale Autoriteit en de Palestijnse islamitische groepering Hamas. Met één klik op de muisknop die zich naast elke sitenaam bevindt, activeert de gebruiker een reeks aanvallen, waarbij de site in kwestie één keer per seconde wordt 'gebombardeerd'. Maar de betrokken website zelf is inmiddels doelwit geworden van een tegenoffensief en bleef onbereikbaar.

Haatbrieven
Daarnaast wordt Hezbollah bestookt met haatbrieven, die vol staan met beledigende taal en obscene opmerkingen aan het adres van de moeder van Mohammed. Ayoub laat zich echter niet afschrikken. Met zijn team is hij erin geslaagd verscheidene back-upsites te maken. Tegen de tijd dat de aanvallers een derde site hebben vernield, zijn de eerste twee alweer actief, zegt hij. Maar ook de afgelopen dagen bleef Hezbollah onbereikbaar.

De cybergevechten zijn deel van de informatieoorlog die met de huidige Midden-Oostencrisis samenhangt. Zowel Israël als de Palestijnen als de Hezbollah beschouwen de steun van de publieke opinie als belangrijk in hun strijd.