Dossier Verkiezingen VS New York Times adviseert lezers op Gore te stemmen
Pers in Amerika kiest partijVan onze correspondent NEW YORK De belangrijkste Amerikaanse kranten hebben hun lezers het afgelopen weekeinde advies gegeven voor hun stemgedrag over (bijna) een week. Daarbij krijgt de Democratische presidentskandidaat Al Gore de steun van de New York Times.
Al Gore
|
Op grond van zijn kennis en in verband met zijn ervaring op het topniveau van 's lands bestuur en zijn vertrouwdheid met diplomatieke ontwikkelingen is Al Gore het best voorbereid op de taak van president, aldus de New York Times. Met de steun van dit dagblad heeft Gore de steun van de twee invloedrijkste kranten van de Verenigde Staten, want hij kreeg al eerder de steun van de Washington Post.De New York Times noemt overigens ook enkele positieve punten van Gore's Republikeinse rivaal, gouverneur George Bush van Texas. De krant prijst Bush vooral om diens positieve verkiezingscampagne. Maar zijn fiscale agenda is volgens de krant te eenzijdig en hij besteedt in zijn verkiezingsprogramma ook teveel aandacht aan belastingverlaging om ervoor te kunnen zorgen dat het sociale stelsel en het systeem voor de volksgezondheid in de komende jaren gesaneerd kunnen worden, zo meent de krant.
Bush
|
In Chicago krijgt George Bush de steun van twee kranten, de Chicago Tribune en de Chicago Sun-Times. Beide prijzen Bush voor zijn vermogen om bruggen te slaan tussen de verschillende partijen. Bush reikt zijn politieke tegenstanders de hand en bereikt daarmee in Texas goede resultaten, aldus de Tribune. Refererend aan de Clinton-schandalen voegt de Chicago Sun-Times daaraan toe dat deze verkiezingen over eerlijkheid en fatsoen gaan en George Bush is het best in staat om die factoren opnieuw in het Witte Huis te introduceren.De Philadelphia Inquirer is minder positief over de gouverneur van Texas. De krant noemt zijn lijst van politieke pluspunten wel erg magertjes voor het Witte Huis. Zijn charmante optreden kan zijn gebrek aan inzicht in belangrijke politieke problemen niet camoufleren, noch zijn onvermogen om kritiek te aanvaarden, aldus de Inquirer. Geruzie Even scherp is de Orlando Sentinel, maar dan ten opzichte van vice-president Al Gore. Refererend aan onduidelijke praktijken in diens fondsenwerving tijdens de vorige verkiezingscampagne, meent de Sentinel dat hebzucht, kinderachtig geruzie en onbeschaafd gedrag in de afgelopen jaren het vertrouwen van de bevolking in de (Democratische, red.) regering hebben ondermijnd. De krant meent daarom dat het hoog tijd wordt dat de Republikein George Bush op dit gebied orde op zaken stelt. Hebben zulke adviezen zin? Voor de meeste kiezers niet, want die weten al op wie zij gaan stemmen. Maar voor de twijfelaars en dat zijn er nog veel kan het nuttig zijn de voors en tegens van een kandidaat hoe subjectief dat soms ook is nog eens op een rijtje gepresenteerd te krijgen. Over een week weten wij meer, aldus politiek analist Steve Dawson van het New Yorkse dagblad Daily News. |