Buitenland 18 oktober 2000

Dossier Verkiezingen VS

Republikein Bush en zijn rivaal nek aan nek in peilingen

Gore valt aan in derde debat

Van onze correspondent
NEW YORK – Democratisch presidentskandidaat Al Gore was het verscheidene malen „niet eens” met zijn Republikeinse rivaal, George Bush, en herhaalde dat gisteravond nadrukkelijk in het derde en laatste televisiedebat tussen beide kandidaten in deze verkiezingscampagne 2000. Anders dan in de eerste twee debatten werden de kandidaten niet ondervraagd door Jim Lehrer, maar door een aantal burgers die door een opiniepeilingsbureau waren geselecteerd.

Overigens was er even sprake van dat het debat uitgesteld zou worden wegens de dood van gouverneur Mel Carnahan van Missouri. Die verongelukte tijdens zijn eigen verkiezingscampagne voor de Senaat met een privé-vliegtuigje dat door zijn zoon werd bestuurd. Het toestel stortte neer niet ver van St.-Louis, in Missouri, waar het debat tussen Bush en Gore zou plaatsvinden. Na overleg tussen de Republikeinse en Democratische partijen en met familieleden van Carnahan werd besloten om het debat volgens planning te laten doorgaan.

Vice-president Al Gore was blijkbaar vastbesloten om het 'tamme' imago van zijn optreden tijdens het tweede debat te corrigeren. Vanaf de eerste minuten ging hij in de aanval, waarbij hij een stap in de richting van Bush deed toen hij nadere informatie wilde over diens standpunt ten aanzien van de hervorming van het systeem voor volksgezondheid. Beiden bestreden elkaars cijfers ten aanzien van volksgezondheid, onderwijs en sociale zekerheid, maar bleken af en toe hun standpunten te illustreren met wat aangedikte cijfers. Zo beweerde Gore dat de farmaceutische industrie meer geld besteedt aan advertenties om medicamenten te verkopen dan aan research. Dit bleek niet juist te zijn.

Bush beweerde dat onder de Democratische regering het aantal niet-verzekerden voor gezondheidskosten in de VS is gestegen. In feite is dat aantal gedaald. De gouverneur van Texas kritiseerde verder de bestedingsplannen van Gore, maar de cijfers die hij daarbij hanteerde, waren die van de Democratische regering in 1993. Beide kandidaten hopen dat hun optreden van gisterenavond in Missouri de weifelaars onder de kiezers over de streep kan halen.

Uit de opiniepeilingen blijken de kandidaten elkaar in de kiezersgunst nauwelijks te ontlopen. Reuters noteerde 44 procent steun voor Bush en 43 procent voor Gore. Met het aantal 'zekere' kiesmannen van de staten waar de kandidaten al over een meerderheid beschikken, ligt Gore volgens het weekblad Time en volgens de Christian Science Monitor echter voor op Bush. Beide kandidaten concentreren zich in hun laatste drie campagneweken nu vooral op de nog 'onbesliste' staten, die hun overwinning op 7 november zeker moeten stellen.