Buitenland26 juli 2000

„Cruisereis gaat gewoon door”

Vliegramp bij Parijs
schokt wereldleiders

Van onze buitenlandredactie
PARIJS – Uit verschillende delen van de wereld is met ontzetting gereageerd op het ongeval met de Concorde die gisteren op Parijs neerstortte. De Amerikaanse president Clinton, net terug in Washington, sprak „de diepste gevoelens van medeleven van het Amerikaanse volk met de nabestaanden” uit.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder uitte zijn „medeleven met de slachtoffers en hun familieleden.” Hij zei dat Duitsland en Frankrijk „zich met elkaar verbonden weten in hun afschuw over dit ongeval.” Schröder heeft een bezoek aan de wereldtentoonstelling Expo 2000 in Hannover afgelast. Hij woont vandaag een herdenkingsdienst bij op het terrein van de wereldtentoonstelling.

De Franse premier Jospin was vrij snel na het neerstorten van de Concorde ter plaatse. Hij sprak van „een buitengewoon ernstig ongeval. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers, de bemanning en naar onze vrienden in Duitsland, waar de meeste passagiers vandaan kwamen. Ik heb mijn condoleances overgebracht aan de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder”, aldus Jospin.

Ook de Franse president Chirac –oud-burgemeester van Parijs– heeft zijn medeleven betuigd aan de familieleden van de slachtoffers. Hij zou vanmiddag naar de plek van de ramp gaan.

Burgemeester Rudolph Giuliani van New York heeft gisteren zijn condoleances aangeboden aan de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp. Giulinani betoonde zijn medeleven in de New Yorkse haven, voor de cruiseboot die de inzittenden van het toestel langs de Caraïben had moeten leiden.

Giuliani's stad is de gangbare bestemming van iedere Concorde die uit Parijs of Londen opstijgt. Op dezelfde pier waar de burgemeester zijn toespraak hield, verklaarde even eerder de kapitein van het cruiseschip dat de reis gewoon zal doorgaan.

Hans Hollander, een 72-jarige New Yorker die meer dan wie ook in de Concorde heeft gevlogen –528 maal– zei ontzet te zijn door het neerstorten van zo'n supersonisch toestel bij Parijs. „Wat erg, ik ben geschokt, maar ik hoop volgende maand weer een overtocht te maken. Ik blijf het vliegtuig de toekomst vinden en heb het altijd als zo'n betrouwbaar toestel ervaren”, zei hij in een telefonisch interview vanuit New York.

1,7 miljoen mijl
Hollander, vroeger hoofd van het Amerikaanse luchtvaart- en defensiebureau American Aerospace and Defence Agency, vloog sinds zijn eerste vlucht met een Concorde in 1977, in totaal 1,7 miljoen mijl met het vliegtuig, meestal met Air France.