Buitenland 12 februari 2000

Dossier Oostenrijkse verkiezingen

Fransen en Belgen haken af

De Vries blijft zitten
tijdens debuut Sickl

LISSABON – Het debuut van een lid van de Oostenrijkse coalitie van conservatieven en extreem rechts in een Europese ministerraad is gisteren niet onopgemerkt voorbijgegaan. Minister De Vries van Sociale Zaken vond de rede van Elisabeth Sickl (FPÖ) echter meevallen en bleef zitten.


De Franse minister van Arbeid, Aubry, en haar Belgische collega Onkelinx waren niet mals in hun kritiek. Onkelinx wil dat in de EU de mogelijkheid komt om landen als Oostenrijk, die een gebrek aan respect voor de waarden van de Unie tonen, het lidmaatschap te ontnemen. Nu kan een land alleen het stemrecht tijdelijk afgenomen worden.

Aubry en Onkelinx verlieten beiden demonstratief de vergaderzaal in Lissabon toen hun Oostenrijkse collega Sickl het woord kreeg.

Een verzoek aan de collega's om hun voorbeeld te volgen, kreeg echter geen navolging. „Je behoort haar aan te horen”, zei de Nederlandse minister De Vries. Hij had van tevoren gewaarschuwd dat banaliteiten als iemand de rug toekeren of geen hand geven de bijeenkomst niet zouden mogen overschaduwen. Van de hand drukken kwam niets. De Oostenrijkse moest volgens De Vries als „nieuwkomer” het initiatief nemen. „Ze is gewoon gaan zitten.”

De gang van zaken vloeit voort uit de beslissing van de veertien EU-partners om de relatie met Wenen tot een minimum te beperken, maar het Europese werk niet te laten frustreren. Soberheid wordt wel het motto. In Lissabon gingen de gebruikelijke familiefoto en het toeristische uitstapje niet door. Sickl werd, tot haar verdriet, alleen door de Portugese raadsvoorzitter begroet. Sick heeft zich alleen in het begin van haar eerste Europese ministerraadsvergadering „een beetje geïsoleerd” gevoeld. Dat zei ze gisteren na afloop van een woelig verlopen vergadering in Lissabon. Ze nam het op voor haar partij, de extreem rechtse FPÖ, die zij een echt democratische partij noemde.

Omhelzing
Sickls verhaal was volgens De Vries ook geen reden om er niet bij te zijn. Haar woorden waren een omhelzing van begrippen als vrijheid, mensenrechten, democratie en solidariteit. De Vries vond dat verbijsterend. „Hoe is het mogelijk dat zij lid is van Haiders extreem rechtse FPÖ. Als Oostenrijk zich daarnaar gedraagt, zal dat spanningen geven in de FPÖ. Dat hoop ik dus.”

De Vries hield zich op de vlakte over de eis van Onkelinx dat het EU-verdrag wordt veranderd zodat landen als Oostenrijk de deur kan worden gewezen. Ook zijn Franse collega Aubry wilde op dit punt geen kleur bekennen. „Ik zie wel of de Belgen met een voorstel komen.”

De ontwikkelingen in Oostenrijk waren voor De Vries reden voor een pleidooi om een pakket antidiscriminatievoorstellen van de Europese Commissie zo snel mogelijk goed te keuren. Dat zou al op de Europese top eind juni moeten gebeuren, als een helder signaal. „We zijn voorlopig niet klaar in Europa met extreem rechts.”

De tot een dag ingekorte bijeenkomst in Lissabon diende ter voorbereiding op een EU-top inzake innovatie en werkgelegenheid die eind maart wordt gehouden. Het kabinet werd het gisteren eens over de Nederlandse doelstellingen. De eerste is dat Europa moet uitblinken in duurzame groei en werkgelegenheid, de tweede dat Europa zijn sociale samenhang moet behouden en versterken.

Komende dinsdag beginnen de regeringsonderhandelingen over een reorganisatie van de Unie vanwege de uitbreiding richting Oost-Europa. Die moeten eind dit jaar tot zo'n nieuw verdrag leiden. Alle lidstaten hebben vetorecht, waarmee Oostenrijk Onkelinx' opzet simpelweg kan torpederen.

Zie ook:
Verontwaardiging over Haider hypocriet

Oostenrijk in het nauw

„Isoleren van Oostenrijk is niet verstandig”