Boekrecensie |
Titel: Al staat de zee ook hol en hoog... Auteur: Henk Koppelaar Uitgeverij: Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij IJmuiden, 1998 ISBN 90-9011-821-7 Pagina's: 170 Prijs: 34,90
|
Recensie door drs. J. E. Korteweg - 10 februari 1999
Eerste reis Goereese reddingboot mislukte
Afwasteil met motorIn 1825 werd de eerst reddingboot van Goedereede in gebruik genomen. Daarmee was de reddingmaatschappij op de Kop van Goeree een feit. Weliswaar werd het station Goedereede al in 1879 opgeheven, maar Ouddorp en Stellendam beschikken heden ten dage nog steeds over een eigen reddingstation. Henk Koppelaar stelde de geschiedenis van de Goereese reddingboten, maar vooral van hun bemanning te boek. Namen zoals De Jager, Bezuijen, Flohil en Koese komen gedurende de hele geschiedenis van het Goereese reddingwezen terug. Aanvankelijk viel het nog niet mee om over te schakelen van het jutters- naar het reddersbedrijf. Zo werd de eerste reis van de Goereese reddingboot een mislukking omdat de mannen geld vroegen voor de te verlenen hulp. Het wende echter snel. In het boek worden diverse spectaculaire reddingen besproken, zoals het vergaan van de Berlin in 1907 en de Valka in 1929. Een van de aangrijpendste hoofdstukken is dat, waarin wordt verteld hoe de Stellendamse redders Bas de Blok en Herbert Grootenboer overboord sloegen en verdronken. De gehele Stellendamse bevolking rouwde.
Bezieldheid In de loop der tijd veranderde het werk van de reddingboten aanzienlijk. De hulp aan de pleziervaart nam een steeds grotere plaats in. Het boek verhaalt dan ook geregeld van een afwasteil met buitenboordmotor waaraan hulp moest worden verleend. Steeds professioneler werd de reddingmaatschappij, maar de bezieldheid van de redders bleef steeds even groot. Men deinsde er zelfs niet voor terug een hond van een zandplaat te halen of de garnalenvangst van een in moeilijkheden verkerend vissersschip naar de veiling te brengen.
Toepasselijk
|