Boekrecensie |
Titel: De Johan van Oldenbarnevelt. Een schip met zes levens Auteur: W. Grund Uitgeverij: Van Soeren & Co Amsterdam, 1998 ISBN 90 6881 060 X Pagina's: 271 Prijs: 75,-
|
Recensie door drs. J. E. Korteweg - 10 februari 1999
Brand maakt eind aan Johan van Oldenbarnevelt
Een schip met zes levensSchreef Bram Oosterwijk een boek over zes schepen met de naam Rotterdam, Wim Grund presteerde het om zes levens van één schip te beschrijven: de Johan van Oldenbarnevelt. In beide gevallen gaat het om een passagiersschip, een scheepssoort die de laatste tijd veel belangstelling geniet. De nostalgie van de luxe zeereizen spreekt de maritiem geïnteresseerde lezer kennelijk aan. De Johan van Oldenbarnevelt, in de volksmond kortweg JvO genoemd, heeft inderdaad een afwisselend leven gekend. In 1930 begonnen als luxe passagiersschip naar Indië, werd het schip gedurende de Tweede Wereldoorlog troepentransportschip, daarna tot 1951 repatriantenschip voor oud-Indië-gangers, emigrantenschip naar onder andere Australië tot 1959, tot 1962 ingezet voor wereldreizen en ten slotte nog een jaar gebruikt als cruiseschip voor een Griekse rederij. Een allesverwoestende brand maakte een eind aan de zes levens van de Lakonia, ex-JvO.
Kijkboek De kunstenaars C. A. Lion Cachet en L. Zijl verzorgden een zeer smaakvolle en artistieke inrichting. De beschrijving hiervan is misschien wel het mooiste gedeelte van het boek. De oorlogsperiode wordt vooral geschetst aan de hand van een dagboek van marconist J. P. Tazelaar. Een originele invalshoek, hoewel het dagboek wat saai is geschreven: 17 mei '41 (05.53N 91.12E) Naderen Sabang. Half uur stil gelegen wegens defect roer. 18 mei '41 (05.41N 95.45E) Passeerden Sabang en Deli-kust op halve kracht. (pag. 93) In de eerste twee delen wordt en passant ook de geschiedenis van het zusterschip Marnix van Sint Aldegonde besproken.
Emigratie De foto's van de roemloze ondergang raken de lezer, die na vijf levens juist de JvO begon te waarderen, als het verlies van iets dierbaars. 't Was een lief schip, zei een opvarende, en het is Grunds verdienste dat de lezer-kijker dit volmondig kan beamen. Op de 271 pagina's zijn ruim 525 foto's geplaatst. Jammer is dat er niet wat meer kleur is gebruikt. De uitgave is goed verzorgd, waarbij we ervan uitgaan dat het Salloper-lichtschip een drukfout is (blz. 96, moet Galloper zijn) en het plaatsen van tweemaal hetzelfde citaat met opzet is geschied (pag. 51 en 264).
|