Boekrecensie

Titel: Vooroordelen vertekenen
Auteur: J. Tanja

Uitgeverij: Anne-Frankstichting, Amsterdam
ISBN 901208508x
Pagina's: 61
Prijs: ƒ 12,50

Recensie door P. Chr. van Olst - 23 juni 1999

„Die buitenlanders
pikken onze banen af”

„Iedereen komt maar ongehinderd ons land binnen.” Helemaal niet waar, stelt de Anne-Frankstichting. „Allereerst zijn er allerlei regels om Nederland binnen te komen (...) Een vestigingsvergunning krijg je slechts bij uitzondering: alleen als er een wezenlijk Nederlands belang mee gediend wordt, als er internationale verplichtingen zijn, of als er redenen van humanitaire aard zijn”.

In het (prenten)boek ”Vooroordelen vertekenen” formuleert de Amsterdamse stichting 21 veelgehoorde vooroordelen of stereotypen over allochtonen in Nederland. De stichting doet dat om die „generaliserende uitspraken die een aanmerkelijk vereenvoudigd beeld geven van de werkelijkheid” vervolgens aan de hand van feitelijke gegevens te ontkrachten.

„Nederland is vol, de grenzen moeten dicht”, luidt een vooroordeel. „Wat heet vol?” protesteert de Anne-Frankstichting. „Het begrip heeft vooral emotionele en weinig demografische betekenis (...) In de jaren '30 –toen hier minder dan 9 miljoen mensen woonden– werd het argument dat Nederland vol was door de regering gebruikt om joodse vluchtelingen uit Duitsland te weigeren (...) Vaak wordt vergeten dat de grenzen niet zomaar dicht kunnen, dat Nederland zich ook op het terrein van het vreemdelingenbeleid moet houden aan de internationale verdragen die het heeft ondertekend.”

„Als het zo doorgaat zijn echte Nederlanders straks een minderheid”, luidt een volgend vooroordeel. „Minderheden worden voorgetrokken in het zoeken naar werk”, „Migranten profiteren meer dan Nederlanders van alle sociale voorzieningen”, „Buitenlanders willen zich niet aanpassen.” De Anne-Frankstichting laat maar weinig over van alle kritiek.

Dé buitenlanders
Vooral moslims, vluchtelingen en asielzoekers, Antillianen, Arubanen, Molukkers en Surinamers hebben te maken met vooroordelen, concludeert de stichting. Maar, zo stelt zij, net zo min als gesproken kan worden van dé Nederlanders, kan iemand bepaalde dingen toeschrijven aan dé buitenlanders, dé asielzoekers of dé Turken.

In dat opzicht levert de stichting, die al jarenlang vecht tegen vooroordelen, een zinvol boek. Op een goede manier geeft zij de feiten weer en beoordeelt de stereotyperingen. Daarbij biedt deze uitgave ook achtergronden: welke groepen zijn de laatste decennia in Nederland geïmmigreerd en wat is precies een vluchteling of een asielzoeker?

Het geheel is uitgebreid geïllustreerd met meestal komische, maar niet altijd even kuise, cartoons.