Boekrecensie |
Titel: Huismensen. Essays en columns over vrouwen, mannen en kinderen Auteur: Christien Brinkgreve Uitgeverij: Meulenhoff Amsterdam, 1999 ISBN 90 290 5758 0 Pagina's: 143 Prijs: 25,00
|
Recensie door W. Bakker - 9 juni 1999
Betaald werk als enig gewenste richtingOnder de titel Huismensen publiceert Christien Brinkgreve (1949), hoogleraar sociale wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, een boekje met essays en columns. Op de omslagfoto zien we een vrouw en een man, beiden bezig met eten, hetgeen lijkt aan te geven dat ze beiden in huis eenzelfde positie hebben. In het eerste hoofdstuk stelt de schrijfster de trend van dit boekje: op het jarenvijftiggezin, op traditionele leest geschoeid en met een duidelijke rolverdeling tussen mannen en vrouwen, kwam in de jaren zestig felle kritiek, met name vanuit feministische hoek. Het warme, koesterende gezin werd als benauwde veste waar vrouwen zich uit moesten bevrijden herdefinieerd. Tevens constateert zij dat na allerlei experimenten voor velen het ideaal blijft: huwelijk en kinderen. Echter, buitenshuis werken naast een gezin valt veel vrouwen zwaar, de man neemt te weinig zorgtaken over, door het proces van individualisering mist men traditionele banden waarop als vanzelfsprekend kan worden terugvallen, ook in moeilijke tijden. Er ontstaan opnieuw verlangens naar geborgenheid. De schrijfster ziet daarbij geen oplossing in het herwaarderen van positieve elementen in meer als traditioneel gekenschetste gezinnen, maar zoekt veeleer als oplossing de herverdeling van betaald werk, meer verlofmogelijkheden voor werkende mannen en vrouwen. Betaald werk wordt door haar vooral gezien als bevrijding uit een benauwd en beperkt bestaan.
Van gunst naar recht Mijns inziens slaat deze ontwikkeling nu door naar een plicht tot werk, waar vooral moeders en kinderen uit gebroken gezinnen de dupe van worden. Burgerlijke gemeenten stellen aan bijstandsmoeders inmiddels de eis betaald werk te zoeken als het jongste kind zes jaar is, keuzevrijheid wordt daarbij niet toegestaan. Doordat vaders vaak volledig blijven werken vanwege eigen carrièrekansen, berust de zorg voor huishouden en kinderen voor het grootste deel op de schouders van de vrouw. Naast een betaalde baan wordt dat voor een aantal van hen te veel, met als gevolg dat ze hun baan weer opzeggen. Het schrikbeeld van de schrijfster is dat weer voor de traditionele rolverdeling gekozen wordt. Om dat tegen te gaan, pleit ze voor verdeling van werk en de zorg voor huishouden en kinderen tussen man en vrouw en een maatschappij waarin daarvoor ook praktische mogelijkheden worden geboden. In een aantal columns worden verschillende facetten belicht, zoals gevolgen voor de opvoeding, depressiviteit, de huidige maatschappelijke waarden van succes, prestaties en geld om geslaagd te zijn.
Vrijwilligerswerk Laten we ervoor waken dat we in een nieuwe onvrijheid vervallen.
|