Boekrecensie |
Titel: De laatste oorlog. Gesprekken over de nieuwe wereldorde Auteurs: Jan Marijnissen en Karel Glastra van Loon Uitgeverij: L. J. Veen Amsterdam, 2000 ISBN 90 204 6022 6 Pagina's: 239 Prijs: 34,90
|
Recensie door P. Chr. van Olst - 26 april 2000
Nooit meer KosovoWaar twee olifanten vechten, wordt het gras vertrapt. Zó kijken Jan Marijnissen, fractievoorzitter van de Socialistische Partij, en Karel Glastra van Loon, journalist en schrijver, terug op de Balkanoorlog van vorig jaar. De strijd om Kosovo was volgens hen géén edelmoedige interventie ten behoeve van de etnisch-Albanezen, maar een verwoestende botsing van twee mastodonten die hun geloofwaardigheid niet konden opgeven. Het boek was te verwachten. Toen de Tweede Kamer ruim een jaar geleden debatteerde over de vraag of Nederland als NAVO-bondgenoot zou moeten instemmen met een gezamenlijke aanval op Servië, verklaarde de Socialistische Partij zich als enige tegen. Nu een jaar na dato de evaluaties van de oorlog over elkaar heen buitelen, haalt fractieleider Jan Marijnissen het gelijk dat zijn partij achteraf eens te meer meent te kunnen claimen. Natuurlijk. De voormalige worstmaker, constructiebankwerker en lasser was toch al een veelschrijver aan het worden. Sinds hij in 1994 in de Tweede Kamer kwam, verschenen in relatief korte tijd twee boeken van zijn hand. In het eerste, Tegenstemmen, ventileerde Marijnissen zijn kritiek op het neoliberale beleid van het eerste paarse kabinet. Het tweede, Effe dimmen, schreef hij na afloop van die regeerperiode, als verantwoording aan de kiezer over vier jaar kamerlidmaatschap. En dan nu dus nummer drie. De laatste oorlog verscheen vorige week en was gisteravond in Amsterdam onderwerp van een symposium, waaraan een keur aan wetenschappers op het terrein van de internationale betrekkingen deelnam. Meer nog dan in de twee voorgaande publicaties presenteert Marijnissen zich ditmaal als denker, als ideoloog. De SP-leider bekritiseert niet alleen het gewelddadige ingrijpen, maar lanceert ook gedachten over een nieuwe wereldorde.
Gedeelde woede Voorafgaand aan het schrijven van De laatste oorlog voerden Marijnissen en Glastra gesprekken met diverse internationaal-politieke en -militaire kopstukken als oud-eurocommissaris Van den Broek, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Lord Carrington, voormalig bevelhebber Michael Rose van de UNPROFOR-macht in Bosnië. Verder hielden beide auteurs interviews met een aantal kritische wetenschappers, waaronder defensiespecialist dr. R. de Wijk, die zelf onlangs een kritische evaluatie van het Kosovo-conflict het licht deed zien, en de communistische politicoloog Van der Pijl. De interviews vormen samen deel 1 van het boek.
Reconstructie Kosovo kreeg in het groot-Joegoslavië van maarschalk Tito een zekere mate van autonomie (1974). Aangezien de meerderheid van de Kosovaren Albanees was, werd het Albanees de voertaal, kwamen er Albanese scholen en universiteiten en verschenen er Albanese media. De Servische bevolking in Kosovo raakte langzaam maar zeker geïsoleerd. Na de dood van Tito, toen in heel Joegoslavië het nationalisme de kop opstak, begonnen de Albanezen naar Albanië te lonken. Ter bescherming van de Servische minderheid greep Milosevic nogal grof in door Albanezen uit de overheidsdienst te ontslaan en Serven in hun plaats te stellen. Als reactie daarop riepen Albanese demonstranten de onafhankelijkheid uit en werd het UCK, het Kosovo-bevrijdingsleger, geformeerd.
Genocide Marijnissen en Glastra werpen verder de vraag op of Milosevic tijdens de vredesbesprekingen in het Franse Rambouillet wel een eerlijke kans is heeft gekregen. Zij citeren diverse wetenschappers die het uiteindelijke vredesvoorstel een worgcontract en een onaanvaardbaar bezettingsstatuut noemen. Was het gek dat Milosevic zoiets weigerde te ondertekenen? Na de weigering brak vorig jaar, 24 maart, de oorlog uit. De NAVO-olifant wilde zijn geloofwaardigheid, na een lange periode van dreigementen, niet verliezen. Resultaat: het gras werd vertrapt. Aan de door de NAVO gekozen strategie hebben twee aannames ten grondslag gelegen die beide niet bleken te kloppen, aldus Marijnissen en Glastra. De eerste: Milosevic luistert alleen naar geweld. En de tweede: hij is zo uit op zijn eigen macht dat hij ook nog snél zal luisteren naar geweld (...) Niets bleek echter minder waar. Erger nog, de NAVO bereikte precies wat men zei te willen voorkomen: een humanitaire catastrofe in Kosovo. Vanaf het moment dat de eerste bommen op Servië neerdaalden, kwam de exodus uit Kosovo pas echt goed op gang.
Hypocriete politiek Graag hadden de auteurs dat in een interview willen bespreken met minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken, de voornaamste Nederlandse verbreider van het evangelie van de humanitaire oorlog. Helaas voor Glastra en Marijnissen wilde Van Aartsen niet. Niettemin hopen zij dat de bewindsman op de een of andere manier hun alternatief voor een nieuwe wereldorde zal oppikken. Schendingen van de mensenrechten moeten volgens Marijnissen en Glastra worden bestreden met economische en niet met militaire middelen. De geweldige economische ongelijkheid in de wereld moet worden opgeheven. Op die manier kunnen nieuwe humanitaire catastrofes worden voorkomen en kan de vrede worden bewerkstelligd. De nieuwe wereldorde van Marijnissen en Glastra van Loon: even onvervalst socialistisch als onrealistisch.
|