Boekrecensie |
Titel: Wereldreiziger in de jaren dertig. Met de fiets naar de Oriënt Auteur: Gerard Monnink Uitgeverij: Elmar Rijswijk, 2000 ISBN 90 389 1046 0 Pagina's: 268 Prijs: 32,50
|
Recensie door W. M. van der Linden - 27 september 2000
Twentenaren in colbert en bretelbroek fietsen naar Palestina
Woeste honden, bloedwraak, uitdrogingIn de crisisjaren 1936-1940 trok de net afgestudeerde en werkloze onderwijzer Gerard Monnink met zijn fiets de wijde wereld in, een wereld die vrijwel onbekend was en dus geheimzinnig. Globetrotten bestond nog niet. Reizen was duur en voor wie zich buiten de gangbare wegen waagde ook nog gevaarlijk. Toch kon Monnink geen weerstand bieden aan de verhalen van vader Graads, de meesterverteller van buurtschap De Bult in Twente. In fotograaf Toon Damhuis vond Monnink een fietsmaat. Een rijwielfabriek stelde twee fietsen ter beschikking. En zo trokken twee Twentenaren, gestoken in colberts en lange broeken met bretels, op zware fietsen zonder versnellingen en zonder antilekbanden over de Balkan en door Turkije naar Palestina. Vanwege de late vertrekdatum was haast geboden. De herfst en vooral de winter zouden hen kunnen inhalen, vertelt Monnink in Wereldreiziger in de jaren dertig. Met de fiets naar de Oriënt. Over het eerste deel van de route lezen we niet veel. De schrijver komt pas met zijn kleurrijke verhalen als hij de poesta in Hongarije binnen fietst. Dan horen we over ontmoetingen met zigeuners, aanvallen door bloeddorstige honden en koude nachtelijke tochten over de bergen van de Balkan. Voortdurend maken we kennis met de ongeschreven wet van de gastvrijheid.
Stara Planina
Het rijk van de moslims Na aankomst in Haifa gaan Monnink en Damhuis met de bus naar Jeruzalem. Vanwege twisten tussen Joden en Arabieren wordt fietsen hun ontraden. Ze verblijven in een klooster, waar ze in contact komen met Sefania, een jonge vrouw uit Egypte. Zij biedt aan om hun gids te zijn in het Heilige Land. Op het laatst lijkt ze meer dan sympathie te voelen voor de schrijver van het boek. Dat gevoel wordt door hem in hevige mate beantwoord. Deze verliefdheid heeft tot gevolg dat de fietsers doorgaan naar Egypte om Sefania opnieuw te ontmoeten. Daar belooft Monnink haar om na zijn terugkomst in Nederland weer te keren naar Egypte.
Tweede reis Terwijl het Italië van de fascistische dictator Mussolini zich voorbereidt om Albanië binnen te vallen, zoekt Monnink naar mogelijkheden om de Middellandse Zee over te steken en Alexandrië te bereiken. Dat lukt en daar ontmoet hij Sefania. Omdat Monnink te horen krijgt dat zijn geliefde nog geen tijd voor hem heeft, fietst hij nog even door Noord-Afrika: van Egypte via Libië, Tunesië, Algerije en Marokko naar Spanje. In Spanje ontmoet hij Sefania opnieuw en daar trouwen ze in een grote kathedraal.
Boeiende schrijfstijl Wereldreiziger in de jaren dertig. Met de fiets naar de Oriënt is het vierde boek van de nu 93-jarige Monnink. De schitterende foto's in het boek zijn een realistische verduidelijking bij de verhalen. Na lezing ben ik benieuwd hoe het verdere leven van deze avonturier is verlopen. Een bijgevoegde levensbeschrijving had niet misstaan. Door Monninks vermakelijke en boeiende schrijfstijl zal dit boek de in avonturen en reizen geïnteresseerde lezer veel plezierige en spannende uren bezorgen.
|