Boekrecensie

Titel: Geluk dat kan wel jaren duren
Verzameld door Hans Warren en Mario Molegraaf

Uitgeverij: Prometheus
Amsterdam, 1999
ISBN 90 53338217
Pagina's: 142
Prijs: ƒ 19,90

Titel: Samen gelukkig
Bewerkt door Nellie Teekens-Krijgsman
Uitgeverij: Groen
Heerenveen, 1999
ISBN 90 58290212
Pagina's: 87
Prijs: ƒ 15,95

Recensie door Mariska Wolters - 23 december 1999

Huwelijksgeluk in dichtvorm

Als er bijna op hetzelfde tijdstip twee boekjes met gedichten over het huwelijk uitkomen, is het logisch dat deze met elkaar vergeleken zullen worden. Wat opvalt, is dat uit ”Samen gelukkig” en ”Geluk dat kan wel jaren duren” een totaal verschillende kijk op het huwelijk spreekt.

In een christelijke krant ben je geneigd bij een vergelijking tussen twee uitgekomen boekjes dat van uitgeverij Groen te prijzen en de gedichten van uitgeverij Prometheus naast je neer te leggen. Logisch, want in ”Samen gelukkig” staat de bijbelse visie op het huwelijk centraal. „Zoals je samen je leven deelt, zo wil God daarbij aanwezig zijn.”

In gedeeltes die vaak meer doen denken aan een spreuk of gebed dan aan een gedicht komen meer of minder bekende christenen aan het woord die hun visie op diverse aspecten van het huwelijk geven. Onderwerpen als geld, liefde, vergevingsgezindheid, communicatie en het ouderschap komen aan de orde. De Bijbel zelf neemt een grote plaats in. Vooral gedeelten uit 1 Korinthe 13, Hooglied en Spreuken staan in het boekje geciteerd. De illustraties bevestigen de gedachte die ik over het boekje had.

De afbeeldingen van romantische, Engelse schilderijen waarop vrouwen nog lange, wijde jurken dragen en mannen een hoge hoed, doen me afvragen in hoeverre het boekje een reëel beeld van het huwelijk schetst. In het christelijke huwelijk is niet alles koek en ei. Ook als de zorgen en problemen aan God worden voorgelegd, zijn die niet meteen verdwenen. Dat aspect mis ik.

Kalme huiselijkheid
Misschien ben ik wel een zeur, want wat het ene boekje te weinig heeft, heeft het andere volgens mij te veel. Ook in ”Geluk dat kan wel jaren duren” worden de bekende dichtregels van Joost van den Vondel geciteerd: „Waer werd oprechter trouw/ Dan tusschen man en vrouw/ Ter weereld oit gevonden?/ Twee zielen gloende aen een gesmeed,/ Of vast geschakelt en verbonden/ In liefde en leedt.” Alleen, deze keer worden ze in het voorwoord aangehaald als regels die ironisch commentaar uitlokken. „We weten dat er niet al te veel huwelijken bestaan waarin de ideale situatie wordt benaderd die Vondel schetst.”

Het is de bedoeling van Hans Warren en Mario Molegraaf, de verzamelaars, dat de gedichten „het hele verhaal” vertellen. Er wordt gefeest en gerouwd, gebroken en gelijmd, gelachen en gehuild, bemind en getreurd. Zelf geven de samenstellers al aan dat de gelijkmatigheid en de kalme huiselijkheid van het huwelijk de Nederlandse en Vlaamse dichters veel minder geïnspireerd heeft dan turbulente tijden. Misschien is het boek daarom geen boek geworden dat je snel op een bruiloft cadeau zult doen. Want dat zal de roze droom waarin veel geliefden rond die tijd verkeren en waarvan ze wellicht graag nog even willen genieten, snel uiteen doen spatten.