Boekrecensie |
Titel: Herman de Man. Een biografie Auteur: Gé Vaartjes Uitgeverij: Aspekt Soesterberg, 1999 ISBN 90 75323 41 7 Pagina's: 716 Prijs: 69,90
|
Recensie door drs. C. R. van den Berg - 8 december 1999
Biografie Vaartjes schetst ontluisterend beeld streekromanschrijver
Het raadsel Herman de ManEen zeer manische persoonlijkheid noemt Gé Vaartjes de hoofdpersoon van zijn biografie. Hij schetst een soms ontluisterend beeld van Herman de Man (1898-1946), die vooral bekend werd als auteur van streekromans. De Man blijkt een fascinerende persoonlijkheid, bij tijden onbehoorlijk en onbetrouwbaar, vaak ook zwaar depressief en gefrustreerd. Stelt u zich voor dat u, net als de Belgische schilder Karel Maes, na aan iemand onderdak te hebben verleend van uw logé een brief zou ontvangen met de volgende tekst: Mijnheer de Kapitalist, U ziet onder uw canapé andere schoenen staan; dat waren de mijne; thans zijn ze van U. Vincent van Gogh schilderde gaarne versleten schoenen. Ik ben er van onder door. Wees nu redelijk en niet boos. Ik kon toch waarlijk niet op zulke versleten schoenen loopen. Eerst meende ik, dat uw schoenen mij te klein zouden zijn en ik nam mij voor een briefje in mijn schoenen te leggen met de mededeeling dat U blij mocht zijn dat ze mij te klein waren, anders zouden ze weggeweest zijn. En zie nu zijn ze weg want ze passen. Dit is geen diefstal of wel diefstal; daar breek ik mijn hoofd niet over. (...) Kaiser Wilhelm stal vroeger wel eens een heel land en werd toch in Brussel gevierd. (...) De Engelsche regeering stal in Transvaal alle schoenen en schoonen die er in waren. Ik ruilde slechts. Meer dan schoenen had ik niet noodig, anders had ik nog meer meegenomen, dat is billijk. (...) Veel groeten Mijnheer de Kapitalist. Leef in Vrede en beleef geluk met uw gestel en uw schilderdrift. Uw Herman de Man.
Manufacturen Men kende hem in de wijde omgeving. Sal kon contact leggen met diverse karakteristieke dorpsfiguren; hun verhalen hoorde hij graag aan. Henri A. Ett liet in 1978 in zijn boek Herman de Man (Een poging tot reconstructie van zijn verhalend proza) zien wie model stond voor welke romanfiguur. Sal Hamburger, die later voor zichzelf begonnen is, las heel veel. Met zijn vader kreeg Sal een geweldig conflict. Pa schreef zoonlief een briefje met de volgende inhoud. Mijnheer, het ouderlijk gezag, dat gij met voeten treedt, duldt niet langer dat gij mij uitvreet. Reeds in zijn tienertijd voelde Sal zich een dichter. Dat hij weigerde zijn militaire dienstplicht te vervullen, kwam hem op twee jaar gevangenisstraf te staan. Na een malafide transactie was het verstandig een poosje naar België uit te wijken. Hier werkte Sal als journalist. Het pseudoniem Herman de Man heeft hij tijdens zijn Brusselse periode bedacht. In 1943, toen hij in Londen was, werd het zijn wettige naam. In 1924 trouwde De Man met Eva Kalker, die eveneens van Joodse afkomst was. Na vele verhuizingen vestigden zij zich in 1930 in Berlicum bij Den Bosch, waar De Man bij uitgeverij Teulings werk kreeg. Inmiddels waren Herman en Eva rooms-katholiek geworden. Het botste nogal eens: de Hamburgers waren snel aangebrand. De huishouding was een ramp en een losse knoop kon een verbale orkaan doen losbarsten.
Radio Oranje Tragisch: inmiddels waren in 1942 Eva de Man en vier van hun kinderen vergast in Auschwitz. De zeventienjarige zoon Jan wist te ontsnappen en na een gevaarlijke tocht Frankrijk te bereiken, waar hij helaas alsnog door de SS werd gearresteerd en doodgeschoten. Bij thuiskomst na de bevrijding kreeg De Man het verpletterende bericht te horen dat zijn meeste gezinsleden niet meer in leven waren. Alleen Joost en Marietje, die waren ondergedoken, overleefden de oorlog. Schrijven kon hun vader niet meer. Als reiziger voor een autohandel wist De Man de kost te verdienen, maar hij verlangde naar de dood. Die kwam voor hem reeds op 14 november 1946; het vliegtuig waarin hij uit Engeland van een zakenreis terugkeerde, stortte op Schiphol neer. Op de laatste tocht luidde men de klokken van rooms-katholieke en protestantse kerken. Herman de Man werd op het kerkhof van Oudewater begraven, in het hart van de streek die hij bij voorkeur beschreef.
Streekromans Herman de Man is echter vooral bekend geworden als auteur van streekromans. Hendrik Marsman had weinig op met dit genre; door het dialect en de onbekende sfeer van de streek zouden De Mans boeken volgens Marsman bij Purmurend al onbegrijpelijk zijn. Maar boeken van De Man zijn in diverse Europese talen vertaald, terwijl het oeuvre van Marsman nauwelijks meer wordt gelezen. Weinig auteurs hebben een eigen fanclub, doch er bestaat een heel actieve Vereniging Herman de Man. Deze zag met belangstelling naar een te schrijven biografie uit. Van deze taak heeft drs. Gé Vaartjes, woonachtig in Boskoop, zich prima gekweten.
Vernietigde dossiers Wie een poging wil ondernemen het leven van een medemens te boek te stellen, komt ongetwijfeld op een zeker moment voor de vraag te staan of allerlei persoonlijke zaken in een biografie opgenomen moeten worden. De enige nog in leven zijnde dochter Marietje Bosserup-de Man (haar broer Joost, missiepater, is inmiddels overleden) gaf haar volle medewerking, ook toen zij wist dat diverse minder fraaie zaken beschreven zouden worden.
Ontluistering Welk beeld van De Man roept hij op? De biograaf wilde vooral een leesbaar verhaal vertellen dat op feiten gebaseerd moest zijn. Een eerlijke, objectieve biografie is anders van inhoud dan een heldenverhaal. Het beeld dat ons van de populaire auteur geschetst wordt, is helaas soms ontluisterend, onthutsend, ja zelfs shockerend te noemen. Zijn geldingsdrang veroorzaakte onbehoorlijke en onbetrouwbare gedragingen. (De schrijfster Top Naeff zou ooit gewaarschuwd zijn dat ze bij een bezoek van De Man de zilveren lepeltjes extra in de gaten moest houden!) Ik meen hem een fascinerende persoonlijkheid te kunnen noemen, die vaak zwaar depressief en gefrustreerd was en soms aan godsdienstwaanzin leed.
Manische persoonlijkheid We beschikken nu over een complete biografie van Herman de Man, een auteur die een biografie waard is. Het boek is chronologisch opgezet en goed leesbaar, maar het had beknopter kunnen zijn. Kenners zullen zeker bepaalde passages afkeuren, corrigeren of aanvullen en dat mag. Het zal niet eenvoudig zijn het werk van Vaartjes wezenlijk te verbeteren. Zelf vind ik de blik van de uit Zuid-Limburg afkomstige biograaf op het calvinisme niet diepgaand. Trouwens, ik vraag mij af of De Man er zélf wel in slaagde de karakters van de calvinisten in de vier waarden goed te beschrijven. Zij blijven doorgaans typen. Ik vind dat een nader onderzoek waard. Vaartjes, die zelf graag biografieën leest, vond de vierjarige fase van gegevens verzamelen prettiger dan het schrijfwerk, een klus die hij in anderhalf jaar klaarde. De levensbeschrijving van Herman de Man prijzen we; het leven van Herman de Man niet.
|