Boekrecensie |
Titel: Het godencomplot. Een spiritueel reisverhaal Auteur: Elle Eggels Uitgeverij: Vassallucci Amsterdam, 1999 ISBN 90 5000 126 2 Pagina's: 254 Prijs: 34,90
|
Recensie door Monica van den Berg - 24 november 1999
Reis naar nieuw inzichtReisverhalen doen het de laatste tijd goed op de literaire markt. Goedkoper dan een ticket, brengen ze de lezer naar een ver land met vreemde gebruiken, bizarre gebeurtenissen en een vaak betoverend landschap. Elle Eggels, die vorig jaar debuteerde met een roman, beproeft haar talent nu met een spiritueel reisverhaal, zoals onder de titel Het godencomplot staat te lezen. Het onderscheid tussen Het godencomplot en Eggels' debuutroman Het huis met de zeven zusters wordt benadrukt door de opmerking vooral géén roman op de achterflap. Bovendien heeft het reisverhaal ook een verantwoording en dankbetuiging en een bibliografie. De verschillen tussen het sprankelende verhaal over de zeven zusters en dit verslag van een reis naar nieuwe inzichten worden het meest duidelijk uit het verhaal zelf. In Het godencomplot reist de hoofdpersoon, tevens de auteur, af naar Guatemala en Mexico. Ze wordt eropuit gestuurd door haar hoofdredacteur met de opdracht om terug te komen met spannende verhalen. Onervaren en onzeker vertrekt ze naar Zuid-Amerika. Ze ontmoet mensen, beschrijft de vreemde wereld van het Zuiden, maar het prijswinnende verhaal zit er niet bij. Dan, als door het lot beschikt, komt ze in aanraking met een groep New-Age-aanhangers. Met hen maakt ze een spirituele reis naar Tikal om daar de tempels van de Maya's te bezoeken. Ze interviewt haar reisgenoten, denkt na over de bizarre en occulte rituelen. Ondertussen slingert het verhaal verder, als een wilde bergrivier. De lezer wordt overspoeld door verhalen over de goden van de Maya's, die in Zuid-Amerika nog steeds een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven, afgewisseld door de persoonlijke bevindingen van de westerse reiziger.
Houvast In Het godencomplot is zelfs de meest vluchtige ontmoeting van betekenis en komen mensen elkaar via omwegen later weer tegen. De leiding ligt in handen van de goden: het toeval, het spirituele, mystieke van New Age. Veel elementen doen denken aan de romans van schrijvers als Gabriel Garcia Marquez, een Zuid-Amerikaanse mix van spiritualiteit en magie. Die schrijfstijl staat in schril contrast met de platte werkelijkheid die vaak onnodig banaal wordt beschreven. De innerlijke bewustwording van de reizigster komt niet goed uit de verf. Het gemak en de zwier waarmee Eggels schrijft, kunnen niet voorkomen dat dit spirituele reisverhaal, hoe persoonlijk ook, veel minder 'eigen' en levensecht overkomt dan haar debuutroman.
|