Boekrecensie

Titel: Tegenstand
Auteurs: Tim Lahaye en Jerry B. Jenkins

Uitgeverij: Kok
Kampen, 1998
ISBN 90 242 6227 5
Pagina's: 352
Prijs: ƒ 39,90

Recensie door Els Brussé-Dekker - 12 mei 1999

Uitkijken naar de
vrede van Carpathia

De wereld heeft nog 7 jaar te gaan. Zeven jaar waarin God de aangekondigde oordelen uit het bijbelboek Openbaring zal uitvoeren. Slechts een aantal mensen heeft hier weet van; de rest van de wereldbevolking kijkt juist vol verlangen uit naar de vrede die de nieuwe wereldleider Nicolae Carpathia lijkt te zullen brengen.

In ”Tegenstand”, het tweede deel in de zevendelige serie ”De laatste bazuin” van Tim Lahaye en Jerry B. Jenkins, breidt Carpathia zijn macht razendsnel uit. Als secretaris-generaal van de Verenigde Naties roept hij alle landen op mee te doen aan zijn ontwapeningspolitiek: 90 procent van de wapens vernietigen en de resterende 10 procent aan Carpathia geven. Die draagt er zorg voor dat ze in Nieuw Babylon terechtkomen, de nieuwe metropool die hij op de ruïnes van het oude Babylon bouwt en waar het hoofdkwartier van de VN zich vestigt. De deelnemende landen krijgen in ruil voor hun wapens een geheime formule om hun land vruchtbaar te maken.

Twee predikers
Maar daar blijft het niet bij. Carpathia maakt zich meester van alle media, van de splinternieuwe Boeing 757 van de president van Amerika, maar niemand klaagt daarover, tenminste niet in het openbaar. Wie het diep in zijn hart wel wil, zoals de bestolen Amerikaanse president, krijgt als het erop aankomt toch geen lelijk woord over Carpathia over zijn lippen.

Natuurlijk wemelt het in ”Tegenstand” van de bijbelse verwijzingen. Zo duiken er in Jeruzalem twee predikers op die de heilsboodschap verkondigen; wie zich tegen hen verzet, moet dat met de dood bekopen (zie Openbaring 11). De verhuizing van de VN naar Babylon hangt samen met het voorkomen van deze stad in onder meer Openbaring 17.

Oordelen
Ondertussen zien de hoofdpersonen (journalist Buck, piloot Rayford, zijn dochter Chloë en predikant Bruce) met afgrijzen toe hoe Carpathia zijn gang gaat en hoe zij zelf min of meer gedwongen in zijn nabijheid blijven verkeren. Zij alleen, en nog een paar christenen, weten dat Carpathia de antichrist is en dat de wereld op haar eind loopt. Zij hebben door dat de drie series van zeven oordelen onherroepelijk zullen komen. Aan het eind van dit deel moet een van hen zelfs tijdens zo'n oordeel het leven laten.

Ook al begrijp je als lezer niet precies hoe de schrijvers de Bijbel lezen om tot hun visie op de eindtijd te komen, dan nog kun je geboeid raken door hun roman. De vaart en de spanning blijven er gelukkig goed in, want er gebeuren telkens weer volkomen onverwachte dingen, die niet altijd onmiddellijk worden opgehelderd.