Boekrecensie |
Titel: Familie Auteur: Manon Uphoff Uitgeverij: Prometheus Amsterdam, 1999 ISBN 90 5333 694 X Pagina's: 167 Prijs: 18,90
|
Recensie door Tera Voorwinden-Hofman - 10 maart 1999
Een aangevreten hoeksteenNiemand op de wereld is zonder familie. We hebben allemaal een biologische vader en moeder en zijn op de een of andere manier iemands bloedverwant De bijzondere band tussen ouders en kinderen, broers en zussen, kleinkinderen en grootouders heeft sinds jaar en dag schrijvers geïnspireerd Zoveel families, zoveel verhalen. De bundel met verhalen over het gezinsleven Familie is samengesteld en ingeleid door Manon Uphoff (1962). Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte, die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de ECI Prijs. In 1997 verscheen haar roman Gemis. Manon Uphoff probeert in Familie een breed, veelzijdig beeld te geven van dat verschijnsel dat wel als de hoeksteen van de samenleving omschreven wordt. Ze koos verhalen uit zowel de Nederlandse als de buitenlandse literatuur, van onder meer Arnon Grunberg, Hafid Bouazza, Angela Carter, Frank McCourt, David Leavitt en Janet Frame.
Eenzaam en verstoten Kinderen worstelen met hun ouders. Een angstige, gescheiden vrouw worstelt met de opvoeding van haar dochter. Menigmaal valt het gezin uit elkaar en wordt er een nieuw, ander gezin samengesteld. Tweede vaders maken hun entree, nieuwe moeders stellen zich voor. Alcoholisme blijkt een veelvoorkomend probleem te zijn dat relaties benevelt. Hoewel er ook verhalen in de bundel opgenomen zijn waarin de bloedband warm stromend is en mensen zich na langere of kortere tijd met elkaar verzoenen, loopt als een rode draad al of niet bedoeld een thema door het boekje: gebrokenheid. De hoeksteen van de samenleving is op z'n minst brokkelig en aangevreten. Triest, maar niet te ontkennen.
|