Boekrecensie |
Titel: Nachtwake in Jeruzalem Auteur: Bodie en Brock Thoene Vertaling: Tineke Tuinder Uitgeverij: Gideon Hoornaar, 2001; ISBN 90 6067 896 6 Pagina's: 408 Prijs: 40,-
|
Recensie door Jeannette Donkersteeg - 27 juni 2001
Brock en Bodie Thoene gaan door met Sion-verhalen
De vervulling van een profetieMoshe en Rachel, Luke Thomas, Dov en Jacov in eerdere series heette hij Yacov veroverden in de jaren '90 het hart van veel lezers. Zij speelden een belangrijke rol in De kronieken van Sion en in de reeks Het Verbond van Sion. In het eerste deel van De erfenis van Sion keren ze terug. Bodie Thoene en haar man Brock laten hen de totstandkoming van de staat Israël meemaken. In Jeruzalem voeren Joden en moslims rond 14 mei 1948 een gevecht op leven en dood. Het kan geen kwaad de herinnering daaraan levend te houden. De gebeurtenissen in Jeruzalem, nadat de Britten de stad hadden verlaten, zijn te belangrijk om in de vergetelheid te raken. Wat dat betreft doen de Thoenes een goede zet.
Erbarmelijk Bovendien dikken de schrijvers alles nog eens aan door hun woordkeuze: Het liet hem absoluut koud of ze per bus, schip of doodskist vertrokken, heel of in stukken, levend of dood, als ze maar verdwenen. Ze maken het verhaal daardoor hier en daar hoogst onrealistisch. Een moslimjongetje dat vol walging en angst het oor van een Jood in handen krijgen, zit even later kalm met het lichaamsdeel te spelen: Daoed dacht diep na en prikte met de punt van zijn mes in het oor. Wat nu? Al die moed was dus voor niets geweest. Uit een dialoog tussen diezelfde jongen en z'n broer blijkt dat de vertaling erbarmelijk is: Als iemand je hoort, denken ze nog dat je de Joden aardig vond. Ook de personages worden niet gekenmerkt door veel diepte. Het zijn duidelijk flat characters.
Profetie
|