Recensie door A. Tukker-Versluijs - 27 juni 2001
Roman over schandaal rond Joodse banktegoeden
Krista leert niet op
uiterlijk te vertrouwen
Onbegrijpelijk: een knappe jonge vrouw, fotomodel van beroep, die in de Bijbel leest en naar dat Woord wil leven. Zo denken de omstanders over Krista. Zelfs haar verloofde vindt haar geloofsleven amusant. Als Krista in allerlei afschuwelijke spionagetoestanden verwikkeld raakt, leert ze dat ze op God moet vertrouwen en niet op haar mooie uiterlijk. De ontwikkeling die de hoofdpersoon uit Een dame van allure op geestelijk vlak doormaakt, geeft een diepe meerwaarde aan deze intrigerende, spannende roman.
Linda Chaikin, geen onbekende op de Nederlandse christelijke boekenmarkt, laat haar verhaal spelen rond een boeiend thema: een internationaal bankschandaal met Joodse banktegoeden uit de Tweede Wereldoorlog. Het boek leest als een trein. De bijbelse boodschap is er vrij gemakkelijk uit te halen, hoewel die er niet dik op ligt. Knap.
Even ter zijde: de oorspronkelijke titel van het boek (Monday's Child) vind ik sterker, omdat dat begrip in het boek herhaaldelijk terugkomt.
Verleidingen
De Zwitserse Krista leidt een leventje waarvan veel jonge meisjes dromen. Ze is verloofd met Paul Gotthard, erfgenaam van een juwelenhandel. Met hem reist ze de wereld rond om als model de juwelen te showen. Voor haar knappe verschijning gaan alle deuren open. Bij de belangrijkste mensen komt ze over de vloer. Haar foto siert de omslag van talloze modebladen.
Hoewel ze haar werk leuk vindt, onderkent ze ook de verleidingen die daaraan kleven. Ze weet dat de mannen die toenadering tot haar zoeken dat slechts doen om haar uiterlijk. Krista weet dat slechts een stille, en zachtmoedige geest, een godvruchtig gemoed, de ware versiering van de vrouw is. Door schade, schande en strijd leert ze niet op haar uiterlijk, maar op God te vertrouwen.
Paul betrekt Krista bij spionageactiviteiten, naar hij zegt voor Interpol. Maar daarmee misleidt hij haar. Terwijl Krista naar eer en geweten denkt dat ze goed werkt doet ten dienste van het Westen, houdt ze zich ongewild met kwalijke praktijken bezig. Daar komt ze echter pas achter als ze Jorden Keller beter leert kennen.
Jorden is agent van de Israëlische geheime politie. Hij probeert een internationaal bankschandaal te onthullen, omtrent Joodse banktegoeden uit de Tweede Wereldoorlog. Tot haar verbijstering hoort Krista dat ook haar familie bij dit schandaal betrokken. Voor ze het weet, zit ze midden in een reeks angstaanjagende, onvoorziene gebeurtenissen.
Fotoboek
De relatie die Krista krijgt met Jorden Keller, groeit uit tot een band van liefde en trouw. Paul, een grote schurk, zo blijkt, belandt in de gevangenis. De innerlijke omkeer die Jorden ondergaat en waardoor hij radicaal verandert, is cruciaal voor Krista. Kwam Krista op een geleidelijke manier tot bekering (subtiele veranderingen in mijn geloofsleven, noemt ze het zelf), bij Jorden is er meer sprake van een Paulus-bekering. Soms komt zo'n bekering in een roman nogal gemaakt over. Chaikin verstaat echter de kunst om de verandering van Jorden heel plotseling, maar toch realistisch te doen zijn.
Als Jorden namelijk in de trein een fotoboek doorbladert en het lachende gezicht van Eichmann ziet (die 6 miljoen Joden heeft vermoord), stroomt zijn hart vol haat. En hij bedenkt dat er voor zo iemand als Eichmann gelukkig een hel is. Ik zou niet graag in Eichmanns schoenen staan om voor de verheven, witte troon van Jezus de Koning der joden de 'eindoplossing' uit te leggen. Maar dan schrikt Jorden op. Hij hoort een stem: Ja, dat is waar, maar hoe staat het met jou? Hoe staat het met jouw zonden? Zijn zonden! Daar komt hij niet meer onderuit. Ook hij heeft elke dag gezondigd tegen alle geboden. Hij moet Jezus erkennen als de Messias, als zijn persoonlijke Borg en Zaligmaker.
Als, te midden van alle aanslagen, dood en verwoestingen door de zonde die als reusachtige vloedgolven over de aarde sloegen Jezus Christus leefde aan de rechterhand van God, als Jezus de zonde, het graf en de hel overwonnen had, als Hij een toekomst voor Israël had en een plan voor de wereld, dan was alles niet verloren. Jorden voelde geen plotselinge golf van emoties over zich heenslaan, maar van die waarheid werd hij overtuigd en hij wist dat hij ernaar moest handelen. Jezus, ik geloof dat U de beloofde Messias bent en ik aanvaard U als mijn Heer en Heiland. Tezamen met een blijdschap die hij niet eerder had gekend, daalde er een grote vrede in zijn hart en geest. Vrede met de heilige God door zijn geliefde Zoon! Vrede met God eindelijk.
|