Boekrecensie

Titel: Het Heilige Land. Een panorama
Auteurs: Jon Arnold en Stephen Sizer

Uitgeverij: Den Hertog
Houten, 1999
ISBN 90 331 1380 5
Pagina's: 80
Prijs: ƒ 34,90

Recensie door ds. C. Neele - 23 december 1999

Fotoboek is verademing rond millenniumwisseling

Het land van de Heilige

Aan een lange rij publicaties over Israël is er één toegevoegd. Een fotoboek over het land Israël van de fotograaf Jon Arnold met begeleidende teksten van de Amerikaanse predikant Stephen Sizer. Heeft deze Den Hertog-uitgave een meerwaarde ten opzichte van andere fotoboeken?

Achttien bijbelse plaatsen passeren de revue. Iedere plaats krijgt vier pagina's toebedeeld. De eerste twee laten enkele foto's zien met een begeleidende tekst. De twee andere pagina's bieden een panoramafoto van die plaats. De foto's zijn prachtig! Storende elementen van de westerse, Israëlische maatschappij zijn er niet te vinden.

De begeleidende tekst geeft eerst informatie over de geografische en historische achtergronden van de plaats. Daarna worden bijbelse gegevens van de plaats weergegeven. De eenvoudige wijze waarop dit gebeurt, is de kracht van dit fotoboek. Zonder opsmuk worden verschillende gebeurtenissen die plaatsvonden, opgesomd. Na deze bijbelse gegevens geeft Sizer een korte, persoonlijke indruk die de desbetreffende plaats op hem heeft gemaakt.

Verademing
Dit fotoboek is een verademing rond de millenniumwisseling. Israël is immers in de ban van het millennium. Het millenniumtoerisme naar Israël neemt buitengewone vormen aan. Er worden vier miljoen toeristen voor het jaar 2000 verwacht. Bijbelse plaatsen worden ontdaan van hun bijbelse karakter door een toeristenkermis. Bethlehem wordt omgebouwd tot hotelstad. In Megiddo komt een park met eindtijdvoorstellingen. Met behulp van computertechnieken wordt een show opgevoerd die de slotoorlog tussen de antichrist en de legers van Christus uitbeeldt.

En dan nu dit fotoboek. De Bijbel spreekt over bijbelse plaatsen. Een verademing voor mensen die in alle nuchterheid dicht bij het Woord willen blijven. Zij zullen met veel genoegen dit boek bekijken en lezen.

Heilig land?
Door de titel van het boek, ”Het Heilige Land. Een panorama”, is het voor iedereen duidelijk dat het een fotoboek over Israël is. Hoewel de titel ontleend is aan Zacharia 2:12, is de huidige sfeer rondom de term ”Heilige Land” niet altijd even bijbels. Het land en zijn inwoners worden door deze term zeer bijzonder gemaakt. God heeft, zo zegt men, land en volk uitverkoren. Niets kan er mis gaan, God komt met Israël Zelf klaar. Bekering is niet nodig. Vanwege deze gedachten moet er voorzichtig worden omgesprongen met de term ”Het Heilige Land”. Het is beter om met de Messiasbelijdende joden in Israël te spreken over ”Het land van de Heilige”. Zij bedoelen daarmee dat de heilige Zoon van God in dat land Zijn voetstappen heeft gezet. De heilige God zal door Woord en Geest, op Zijn tijd, ook Zijn heilige bedoelingen met dit land en volk zichtbaar maken.

Het is goed om stil te staan bij de bijbelse plaatsen. Dit boek biedt daarvoor een goede gelegenheid. Mensen die van plan zijn een reis te maken naar Israël, krijgen goede en beknopte informatie aangereikt. Opvallend is ook de eerlijke archeologische informatie. Dit blijkt voornamelijk bij de plaatsen Golgotha en de graftuin. Duidelijk wordt aangegeven dat het niet zeker is dat op deze plaatsen de werkelijke kruisdood en begrafenis van Christus hebben plaatsgevonden. Daarop volgt dan deze zin (typerend voor het boek!): „Bij het graf van Jezus gaat het echter niet in de eerste plaats om de juiste geografische locatie. Waar het op aan komt, is dat het leeg was.” Dit zijn bruikbare toepassingen.

Het fotoboek is ook goed bruikbaar voor onderwijsgevenden in het basisonderwijs. In de bijbelvertellingen kan door middel van dit boek het juiste beeld worden opgeroepen. Ook de bijbellezer die Israël nooit bezoekt, kan een indruk krijgen van het land waar de meeste bijbelse geschiedenissen zich afspelen.

Oude Davidsstad
De keuze van de bijbelse plaatsen lag in de handen van de fotograaf en de auteur. Het is jammer dat bij die persoonlijke keus de oude Davidsstad, buiten het huidige oude Jeruzalem, geen plaats heeft gekregen. Daar hebben zich immers veel bijbelse geschiedenissen afgespeeld. Ook de indrukken die de schrijver weergeeft bij de bijbelse plaatsen, zijn persoonlijk gekleurd. Dit vermindert de bruikbaarheid echter niet. Het boek heeft een meerwaarde door eenvoud, beknoptheid en schitterende foto's.