Boekrecensie |
Titel: Liefdevol oog en open oor, handboek pastoraat in de christelijke gemeente Redactie: dr. H. C. van der Meulen Uitgeverij: Boekencentrum Zoetermeer, 1999 ISBN 90 2390 658 6 Pagina's: 334 Prijs: ca. 57,50
|
Recensie door D. Koole - 8 december 1999
Handboek pastoraat in christelijke gemeente
In het spoor van de OpperherderVoor de kerk van Christus is een goed functionerend pastoraat een levensvoorwaarde. Was dat vroeger zo, vandaag geldt dat in versterkte mate. Het lijkt niet te kras gezegd dat het voor de christelijke kerk in onze gewesten zelfs een voorwaarde voor overleven is. Plaats, omvang en betekenis van de kerk en haar boodschap in het westerse cultuurgebied zijn door allerlei oorzaken en ontwikkelingen geminimaliseerd. Komende zaterdag presenteert Boekencentrum het handboek Liefdevol oog en open oor. Een handboek dat alle andere op dit gebied overstijgt. Dat een niet altijd even adequaat pastoraat mede debet is geweest aan kerkverlating, wordt naar mijn mening onvoldoende onderkend. Veel kerkverlaters in de periode na de Tweede Wereldoorlog waren bepaald geen kerkhaters, maar zij hebben in hun kerkelijke omgeving de herder gemist die hen in hun vreugden en zorgen, vragen en twijfels (objectieve en subjectieve) zou hebben moeten begeleiden. En dat dan begripvol, met wijsheid en overtuiging richting wijzend, zo nodig corrigerend, met respect voor de intellectuele integriteit van mensen die wat dieper doordachten en vooral met de bewogenheid van de grote Opperherder. Met name het persoonlijk, individueel gerichte pastoraat is in onze tijd van het hoogste belang. Bewust of onbewust worstelen vandaag veel mensen (ook in de kerken) met zingevingsvragen. Zij lijden aan de absurditeit van het menselijk bestaan op wereldschaal en aan structurele stress doordat men zich niet meer goed opgewassen voelt tegen dat wat vanuit de samenleving op hen toekomt en van hen vraagt.
Auteurskeuze Het is een opmerkelijk boek. Niet duidelijk is welke overwegingen uitgever en redactie hebben gehad bij de auteurskeuze, maar kennelijk is het de bedoeling geweest het boek een wat breed kerkelijk karakter te geven en er de visie en de ervaring binnen diverse kerkgemeenschappen op het terrein van het pastoraat in samen te brengen. Wat de inhoud betreft is het boek zeer breed van opzet. De auteurskeuze zou misschien nog wat breder hebben kunnen zijn. De schrijvers zijn hervormd, gereformeerd (synodaal) of christelijk gereformeerd en men kan zich afvragen waarom een of meer bijdragen van bijvoorbeeld gereformeerd vrijgemaakte zijde ontbreken. Wat hiervan zij, de wat brede opzet maakt het boek in deze zin aantrekkelijk dat de lezer ook zicht krijgt op de wijze waarop het pastoraat in andere kerkgemeenschappen functioneert. In het Woord vooraf wordt daarop gewezen. Uitgever en eindredactie zo blijkt ook uit de proloog zijn zich kennelijk bewust geweest dat de inhoud van de bijdragen door de veelkleurigheid van de medewerkers op een enkel punt vragen kan oproepen. Ieder heeft op eigen wijze een bijdrage geleverd en daarbij eigen accenten gelegd. Wel wordt de garantie gegeven dat alle auteurs schrijven in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift en in gemeenschap met de belijdenis der vaderen. Die garantie is naar ik meen terecht gegeven, al is het denkbaar dat lezers zich op een enkel punt door de visie en de gevoelens van de auteur niet helemaal overtuigd voelen. Misschien er wel zich door gescherpt voelen in het nadenken over de dingen en dat mag op zich ook als positief worden aangemerkt.
Toegankelijkheid Wat de inhoud betreft: binnen de beschikbare ruimte kunnen de bijdragen slechts van een kort commentaar worden voorzien. Onder de titel Zeggen dat er een Herder is schreef dr. H. C. van der Meulen een inleidend artikel dat ik de theologische toonzetting van het boek zou willen noemen. De vraag wat pastoraat is, hoe de samenhang tussen theologie en pastoraat moet worden gezien en welke stromingen binnen de pastorale theologie aanwijsbaar zijn, wordt vrij diepgaand behandeld. Daarop volgt een zeer lezenswaardige beschouwing van het herderschap in het Oude en Nieuwe Testament, uitmondend in het pastoraat van Jezus Christus en in de aanbeveling om het in Zijn spoor ook in onze tijd te beoefenen. Het hart van de bijdrage van de eindredacteur vormt voor mij de uitspraak die hij onder het kopje hermeneutisch pastoraat doet: Het eigene van het pastoraat heeft alles te maken met de vraag hoe ik als mens in het leven deel krijg aan het heil van God in Christus. Dat eigene van het pastoraat schuilt ten diepste in de ergernis van het Evangelie: we komen alleen door en in een Ander tot onze bestemming (blz. 16).
Bloedsomloop Verder merkt hij terecht op dat de informatietechnologie en de massamedia de geloofsbeleving binnen de kerken sterk hebben beïnvloed. Voor velen ook in orthodoxe gemeenten hebben de overgeleverde geloofswaarheden hun relevantie verloren. De bedding van de dragende traditie is bij velen weggevallen, ook binnen rechtzinnige kring. Het pastoraat, de persoonlijke zielzorg dient daarop afgestemd te zijn. Dat vraagt vandaag heel veel van de pastoraal werker.
Grenzen
Ziekte Ook het pastoraat rond huwelijk en seksualiteit (ds. L. M. Vreugdenhil) krijgt ruim aandacht. Problemen en hun oorzaken worden geïnventariseerd, met aanbevelingen hoe ermee om te gaan. Wat de kerkelijke opstelling jegens ongehuwd samenwonenden betreft bepleit de auteur geen aanvaarding van dit maatschappelijke fenomeen. Vanuit de eigen pastorale praktijk pleit hij er wel voor samenwonenden die op enig moment toch voor het reguliere huwelijk kiezen en om kerkelijke bevestiging vragen, behoedzaam en met christelijke welwillendheid tegemoet te treden. Bij veel waardering voor de nuttige wenken in deze bijdrage vraag ik mij wel af of de beschrijving van de seksuele problemen als oorzaken van huwelijksstoornis (blz. 175/176) niet al te gedetailleerd is. Wordt hier niet de grens van de pastor en de medicus gepasseerd? Als het om de grootste intimiteit van de huwelijksrelatie gaat, past de pastor namelijk discretie en ingetogenheid. Interessant is wat de schrijver zegt over echtscheiding in de uiteenlopende stellingnamen in de kerken rond homofilie.
Winst Ik wens dit boek in veel pastorale handen. Men hoeft zich niet door alles aangesproken te voelen om er toch veel in te vinden waarmee men in het pastoraal bezig zijn winst kan doen.
|