Boekrecensie |
Titel: Uit Egypte heb ik Hem geroepen Auteur: Ahmed Osman Uitgeverij: Tirion Baarn, 1999 ISBN 90 5121 846 X Pagina's: 320 Prijs: 39,50
|
Recensie door dr. J. Broekhuis - 1 december 1999
Osman verwart in zijn boek over de Bijbel fictie met feiten
Was Mozes een farao?Hoe zijn de geschiedverhalen uit het Oude en Nieuwe Testament ontstaan? Waren de personages uit de Bijbel historische personen? Hebben de Romeinse kerkvaders de geschiedenis herschreven? Mede door zijn islamitische achtergrond meent Ahmed Osman over deze vragen een afgewogen oordeel te hebben. De auteur van Uit Egypte heb ik Hem geroepen zet hoog in: het doel is de bijbelverhalen een betere historische authenticiteit te verschaffen dan ze tot nu toe gehad hebben. Hij haalt zijn materiaal uit de Dode-Zeerollen en uit de koptisch-gnostieke teksten van Nag Hammadi. Deze bronnen kennen Jezus niet, of ze spreken zijn historisch-lichamelijke verschijning tegen. Dat geeft de schrijver aanleiding te veronderstellen dat Jezus vele eeuwen eerder leefde. Vervolgens maakt hij een sprong voorwaarts door te poneren dat de Bijbel veel dieper in Egypte geworteld is dan tot nu toe werd aangenomen. Zo ligt het gereedschap voorhanden om af te rekenen met hardnekkige, naar zijn mening onwetenschappelijke opvattingen over de bijbelse persoonlijkheden.
Vernauwing We stippen enkele vreemde elementen in dit boek slechts aan: * Izak is de zoon van Saraï en de farao van Egypte. Later werd hij door Abraham geadopteerd. Achter deze farao, Thoetmosis III, gaat de gestalte van David schuil. * David (Thoetmosis III) was niet de vader, maar de overgrootvader van Salomo. Deze koning Salomo leefde dus al in de 15e eeuw voor Christus. * Mozes zou de bekende farao Achnaton zijn, de man die het monotheïsme in Egypte naar voren bracht. Hij werd afgezet, vluchtte naar de Sinaï-woestijn, waar hij te maken kreeg met Jezus, de bijbelse Jozua. Het is de schuilnaam van farao Toetanchamon, die op jeugdige leeftijd door geweld overleed. * Jezus of Jozua of Toetanchamon maakte een oecumenische missiereis naar de Sinaï. De bedoeling was om zijn vader Mozes (Achnaton) en zijn volgelingen te overreden terug te keren naar Egypte. De afloop was fataal: een zekere Pinhas doodde Jezus. * De evangelisten hebben het verhaal van Jezus in een Romeins raam geplaatst. Immers, de historische Jezus heeft geleefd in de 14e eeuw voor Christus.
Christenen Die paulinische kerk lag niet goed bij Rome: ze was te chaotisch. Nu werd een gouden vondst gedaan: men maakte Jezus tot een tijdgenoot (1e eeuw na Christus) van Petrus en tegelijk werd daarmee de apostolische successie veilig gesteld. Het boek Handelingen illustreert de weerslag van de controverse tussen Paulus en Petrus. Toch werd de paulinische lijn vastgehouden door de gnosticus Marcion, de man die de eerste canon van het Nieuwe Testament opstelde.
Wortels Ergo: wie de Egyptische bronnen van het christendom onder het stof der eeuwen vandaan haalt, kan de echte geschiedenis achter de Bijbel ontrafelen.
Beoordeling
|