Boekrecensie |
Titel: Wat zoekt gij? Auteur: M. Timmermans Uitgeverij: Timmermans Veen, [z.j.] ISBN 90 804812 1 1 Pagina's: 231 Prijs: 24,95
|
Recensie door Els Brussé-Dekker - 24 november 1999
De catechismus in verhaalvormWanneer een schrijver een boek in eigen beheer uitgeeft, heeft dat meestal als achterliggende reden dat hij geen uitgever kon vinden die er brood in zag het werk in zijn fonds op te nemen. Hoe dat met Wat zoekt gij? zit, weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat een uitgever zich heeft afgevraagd wat hij met dat manuscript aan moest. Wat zoekt gij? is namelijk erg moeilijk te typeren. Het boek ziet eruit alsof het een eenvoudige christelijke historische roman is over een liefdesgeschiedenis aan het begin van de zeventiende eeuw. Als je het leest, is het echter meer een verklaring van hoe een mens tot God bekeerd wordt, een soort leerboek in de stijl van de Bart-en-Kees-boeken van ds. G. van Reenen. Maar ook daarmee sla je de plank gedeeltelijk mis, want ds. Van Reenen citeert ter verheldering van Kees' vragen niet bijna uitsluitend de Heidelbergse Catechismus, zoals in de roman wel het geval is. Wel is in beide boeken een zoeker aanwezig, iemand die niet weet hoe het allemaal moet. In Wat zoekt gij? is dat de Duitse 18-jarige Johan. De schrijver, M. Timmermans, zet hem direct neer als een jongen die op zoek is naar de ware rust. Degenen die hem daarbij de weg wijzen, zijn een boswachter en een koerier. Zo stelt Johan op de derde bladzijde die verrassende vraag: Wat is uw enige troost, beide in leven en sterven?, waarna de verteller moraliseert: Wat een vraag! Die hoor je bijna nooit stellen, terwijl het toch een vraag van het allergrootste belang is. Het antwoord van de boswachter komt bijna letterlijk overeen met dat op de eerste vraag in de catechismus en op die manier gaat het hele boek verder. Het verhaal neemt wel de meeste ruimte in, maar de leer van de catechismus komt in ruime mate aan bod.
Eentonig
Waardevolle leerregels Of dit boek er nu zo nodig moest komen, vraag ik me af. Van het verhaal gaan er dertien in een dozijn en de delen in het boek die geestelijk onderwijs geven, bevatten alleen maar een herhaling van weliswaar zeer waardevolle, maar overbekende leerregels. Het publiek dat de schrijver beoogt, kan zijn tijd beter besteden aan een goede catechismusverklaring.
|