Boekrecensie |
Titel: Eén van ons. Perspectief op verzoening Auteur: Marijn de Kroon Uitgeverij: Meinema Zoetermeer, 1999 ISBN 90 211 3761 5 Pagina's: 72 Prijs: 19,90
|
Recensie door J. M. D. de Heer - 24 november 1999
De Kroon reageert in Eén van ons op Den Heyer
Verder gesprek over verzoeningHet onderwerp verzoening houdt al enkele jaren de kerkelijke gemoederen bezig. Vooral het boek van prof. dr. C. J. den Heyer deed veel stof opwaaien. Nog altijd verschijnen er publicaties over deze heikele kwestie. Dr. M. de Kroon voegde er een aan toe. De auteur van Eén van ons. Perspectief op verzoening wil aan de hand van Calvijn en Bucer het debat over verzoening nieuw leven inblazen. Dr. De Kroon staat bekend als kenner van deze reformatoren, hij promoveerde op Calvijn. Wat zijn bijdragen extra boeiend maakt, is dat hij van rooms-katholieken huize is. Daarbij komt dat hij zijn nieuwe publicatie opent met de opmerking dat hij Den Heyers boek over de verzoening moedig en bemoedigend vindt. Na een samenvatting van Den Heyers publicatie laat de auteur Calvijn aan het woord. Al snel wordt duidelijk dat De Kroon niets ziet in de juridische terminologie rond de verzoening. Natuurlijk verhelderen uitdrukkingen als schuldeiser, vereffening en voldoening het verzoeningsgebeuren niet op een bevredigende wijze, schrijft hij. Duidelijk is ook dat De Kroon een weg zoekt die meer aansluit bij het moderne denken. De geschonden relaties tussen mensen kunnen in deze tijd nu eenmaal op meer belangstelling rekenen dan de geschonden relatie, door de zonde, met God.
Puinhopen De Kroon beroept zich onder meer op enkele moeilijk zinnen in Calvijns commentaar op 2 Korinthe 5:19. Daarin leest hij dat Christus tussen ons, mensen, in staat. Hij is helemaal een van ons. (zie de titel van het boekje, dH.) Zo bewerkt Hij verzoening. Verzoening wordt zo een door en door menselijk gebeuren (blz. 25). De vraag is of dit niet een wat ander accent is dan Calvijn zelf legde. God was de wereld met Zichzelf verzoenende. Hoe? In Christus, door Zijn lijden, Zijn hele leven op aarde en in het bijzonder Zijn bloedstorting. De Kroon gaat op dit punt een andere kant op. Een andere toonsoort, noemt hij het zelf (blz. 47). Jezus heeft, schrijft hij, als Een van ons Zijn werk gedaan, heeft geleefd zoals een mens hoort te leven naar het concept van Zijn Schepper. Met deze uitleg lijkt De Kroon zich te verwijderen van 2 Korinthe 5:19: ...hun zonden hun niet toerekenende en Calvijns commentaar hierop. Bovendien, is het proces van verzoening zo te beperken tot het mens-zijn van Jezus van Nazareth?
Harmonie
|