Boekrecensie |
Titel: Wat is bevinding? Auteur: ds. C. G. Vreugdenhil Uitgeverij: Groen Heerenveen, 1999 ISBN 90 5030 842 2 Pagina's: 156 Prijs: 24,95
|
Recensie door ds. M. Goudriaan - 9 juni 1999
Ds. Vreugdenhil beschrijft bevindelijk karakter gereformeerd belijden
Tussen vaag gevoel en levend geloofWanneer wij (terecht) grote waarde hechten aan de bevinding en op de onmisbaarheid ervan wijzen, stelt ons dat voor de verplichting om vooral ook onze jongeren zoveel mogelijk duidelijk te maken wat bevinding is. Een poging daartoe wordt ondernomen door ds. C. G. Vreugdenhil in zijn boek Wat is bevinding?, dat verscheen in de serie Jongerenperspectief. De auteur omschrijft het doel van zijn boek als een poging om vanuit de Bijbel en de gereformeerde belijdenis een aantal dingen te zeggen als antwoord op de vraag: Wat is bevinding? Deze vraag is ook de titel van hoofdstuk 1. Vervolgens komen de bevinding in de Bijbel, het geheim van de bevindelijk-gereformeerde prediking en de verhouding tot de toe-eigening van het heil aan de orde. Alvorens in het laatste en achtste hoofdstuk de aandacht te richten op het bevindelijk karakter van ons belijden, brengt de schrijver zijn gedachten over de verhouding tussen geloof en gevoel, karakter en geloofsbeleving en ten slotte tussen cultuur en geloofsbeleving naar voren. Deze opsomming maakt duidelijk dat verscheidene belangwekkende thema's, die juist ook de gereformeerde gezindte bezighouden (en soms verdelen), belicht worden.
Geur van Christus Dit laatste brengt me bij het meer inhoudelijke. Meermalen toont de schrijver op overtuigende wijze aan dat religieuze gevoelens puur menselijk kunnen zijn en soms niets met de kern van het christelijk geloof en het werk van de Heilige Geest te maken hebben. Terecht stelt hij een duidelijke grens tussen enerzijds min of meer vage godsdienstige gevoelens en anderzijds de bevinding van het levend geloof. In het algemeen worden trouwens over de verhouding tussen geloof en gevoel dingen naar voren gebracht die behartigenswaardig zijn en binnen onze gezindte wel actueel zullen blijven. Het zijn verder niet alleen onze jongeren die hun voordeel kunnen doen met wat gezegd wordt over de blijvende waarde van onze belijdenisgeschriften.
Verband Voer ik nu een pleidooi voor een dunner boek? Nee, dat niet. Ik doe dat onder meer niet omdat op enkele vragen wellicht nog wat diepgaander kan worden ingegaan. Laat ik twee voorbeelden noemen. Eerst denk ik aan de bijbelse gegevens. De bevinding uit Romeinen 5 is daar vrucht van de lijdzaamheid. In Jakobus 1 is de beproeving van het geloof (Jakobus gebruikt hetzelfde woord als Paulus!) juist de wortel van de lijdzaamheid. Hoe kan dat? Heeft dat ons iets te zeggen over de bevinding? Vervolgens denk ik aan de vraag of en in hoeverre de bevinding wijst op de echtheid van het geloof, kenmerk is van het levend geloof. Kan de bevinding bijdragen tot de zekerheid van het geloof? Dit thema verdient wellicht wat bredere uitwerking. Ons nadenken over de bevinding, waarbij dit boek een gids wil zijn, beoogt te brengen tot het inzicht dat de waarheid Gods moet ingezonken zijn in onze ingewanden (Calvijn).
|