Boekrecensie

Titel: Hete hangijzers
Auteur: drs. H. de Jong

Uitgeverij: Voorhoeve
Kampen, 1999
ISBN 90 297 1632 0
Pagina's: 128
Prijs: ƒ 19,90

Recensie door ds. J. H. Velema - 26 mei 1999

Moeilijke bijbelteksten en
omstreden thema's

Onder de nieuwsgierig makende titel ”Hete hangijzers” publiceert drs. H. de Jong, emeritus predikant van de Nederlandse gereformeerde kerk te Zeist, twaalf preken „over moeilijke bijbelteksten en omstreden thema's.” De auteur verantwoordt titel en inhoud met de stelling dat de prediking het gevaar loopt te versimpelen. De kerkganger steekt te weinig op omdat de prediker zich aanpast aan het begrip en de gemakzucht van de hoorders.

Daar zit zeker een element van waarheid in, dat ik niet nader toelicht. Men kan dus verwachten dat deze preken moeilijke teksten behandelen. Dat is inderdaad het geval. De preken zijn van al het preekmatige ontdaan. Men zou willen weten wat dat ”predikmatige” precies betekent.

Deze twaalf preken komen op mij over als boeiende Schriftstudies. Preken zijn het niet. Wie ze als zodanig gaat lezen, wordt teleurgesteld, maar wie zijn of haar inzicht in de Schrift wil verrijken, kan hier terecht. En predikers kunnen wat hier geboden wordt, ”preekmatig” verwerken.

Duizendjarig rijk
Het moet gezegd: ds. De Jong heeft het zich en zijn gemeente niet gemakkelijk gemaakt. Van de onderwerpen noem ik er enkele: de zonde tegen de Heilige Geest, de roep op Gabbatha, het behoud van Israël, het Duizendjarig Rijk, zwakken en sterken in de gemeente, zelfs een verhandeling over de beruchte vraag uit de Catechismus over de paapse mis ontbreekt niet.

Een gevarieerde inhoud. Ook het Oude Testament wordt niet vergeten. De verhandeling over Daniël 6 (”in de wereld, maar niet van de wereld”) spreekt me het meeste aan. Hier wordt actuele leidinggegeven aan christenen die moeten leven in een paars klimaat.

Ter Linden
Te waarderen in deze bundel preken is de over het algemeen heldere Schriftuitleg die tot nadenken stemt. Ook treft het me dat ds. De Jong zich in meer dan één hoofdstuk distantieert van de opvattingen van ds. Nico ter Linden en waarschuwt tegen diens Schriftopvatting.

De behandeling van de zonde tegen de Heilige Geest had pastoraler gekund. De opvatting over het Duizendjarig Rijk komt overeen met het stuk over dit onderwerp in het boek ”Gegrond geloof”. En als het preken zijn geweest, dan had het persoonlijker en onderscheidenlijker moeten zijn.