Recensie door drs. A. A. Teeuw - 19 mei 1999
Geen herstel, wel wijsheid en kracht
In de kerk wordt veelvuldig voor de zieken gebeden. Ze worden in het gebed voor de Heere neergelegd, met de bede of Hij de medicijnen en doktershanden wil zegenen en genezing schenken. Ook binnen familiekring is het gebed intensiever wanneer een ernstige ziekte geconstateerd is. Waar mensenkennis tekortschiet, kan de Heere uitkomst geven, zo belijden we dan.
Wat gebeurt er als al deze gebeden onverhoord blijven? Had de psalmdichter toch gelijk, toen hij verzuchtte: Zou God Zijn gena vergeten en nooit meer van ontferming weten? Deze en andere vragen werden actueel in het leven van Margaret James, toen bij haar de ziekte van Parkinson vastgesteld werd. Uiteindelijk resulteerden deze vragen in het boekje Gezondheid gevraagd, genade gekregen.
Samen met haar man was ze actief in het bijbelvertaalwerk . Toen een zendingsarts de diagnose stelde, stortte haar wereld in. Zou de ziekte mijn leven bekorten? Word ik afhankelijk van anderen? Wat betekent dit voor de relatie met mijn man? Allemaal vragen waar de toekomst een antwoord op zou geven.
Troostwoorden
Haar gebed om genezing werd niet verhoord met gezondheid. Gaandeweg haar ziekte bad ze niet meer om herstel, maar om wijsheid en kracht. Margaret James leerde zien dat ook haar ziekte niet buiten Gods plan omging. Het was geen toeval, maar Zijn leiding. Haar ziekte bracht haar dichter bij de Heere en werd haar tot zegen. Ze kreeg genade in plaats van gezondheid.
Het boekje bestaat, na een korte beschrijving van het ziekteproces van de auteur, uit vier hoofdstukjes. Gods plan en Zijn bedoeling met ons leven komen in de eerste twee hoofdstukjes aan de orde. Vervolgens wordt de ziekte bezien vanuit goddelijk gezichtspunt. Ten slotte komt de wil van God ter sprake. Diverse bijbelteksten en spreuken ondersteunen het verhaal. Het valt al lezend op dat de Bijbel een schat van troostwoorden bevat. Ziekte en pijn zijn geen grillen van de natuur, maar zijn ingebed in de leiding van God over ons leven. En sterker nog, ziekte kan een middel zijn om mensen dichter bij de Heere te brengen. De schrijfster maakt de lezer daar attent op. Vanuit dit gezichtspunt kan ik het boekje hartelijk aanbevelen. Het is genade wanneer we een ziekte mogen zien in het licht van Gods goede bedoelingen. Het is genade wanneer we ons kruis leren dragen in navolging van Christus.
Zonde
Ondanks het bovenstaande wil ik een kleine kanttekening plaatsen. Ik doe dit met enige terughoudendheid, mede door de persoonlijke wijze waarop de auteur haar geloofsleven beschrijft. Het is niet mijn bedoeling om het boekje met een kanttekening af te schrijven. Het gaat mij echter om een essentieel onderscheid. dat gemakkelijk miskend wordt. En mijns inziens ook in dit boekje.
Mevrouw James merkt op dat er genade nodig is om een ziekte te aanvaarden. Dat is juist. Maar om te kunnen sterven is ook genade nodig. En dat is niet hetzelfde. Ziek-zijn en zondaar-zijn zijn geen synoniemen! Ziekte kan wel gebruikt worden om een mens tot bezinning te brengen, maar de wet maakt hem tot zondaar.
Dat de schrijfster niet ingaat op de verhouding zonde-ziekte, kan verschillende redenen hebben. Een daarvan is het gezichtspunt van waaruit zij schrijft. Ze schrijft als gelovige. Door het citeren van bepaalde bijbelverzen die niet alleen op lichamelijke ziekten wijzen, kan onbedoeld het verschil tussen ziekte en zonde nivelleren. Ondanks deze kanttekening hoop ik dat het boekje velen tot steun zal zijn.
|