Boekrecensie

Titel: De Christenreis van John Bunyan
Auteur: M. J. Ruissen

Uitgeverij: De Ramshoorn
Goes, 1999
ISBN 90 802389 53
Pagina's: 217
Prijs: ƒ 34,95

Recensie door S. Houtekamer - 5 mei 1999

M. J. Ruissen vertelt Bunyans ”Christenreis” na

De smalle weg naar de hemelstad

Na ”De Christinnereis”, ”Het Leven en sterven van meneer Kwaad”, en ”De Heilige Oorlog” is in de Bunyanserie van uitgeverij De Ramshoorn nu ook het bekendste werk van John Bunyan, ”De Christenreis”, verschenen.

Christus sprak eenmaal: „Want de poort is eng, en de weg is nauw, die tot het leven leidt.” Bunyan heeft deze uitspraak weergegeven in een allegorische uitbeelding van een man die vanuit de stad Verderf op weg gaat naar de Hemelstad. Voordat hij door de enge poort naar binnen mag gaan, wacht hem veel strijd en moeite.

In het voorwoord dat Bunyan aan zijn vertelling laat voorafgaan –en dat we ook in dit boek vermeld vinden– gaat hij in op de vraag of deze beeldspraak geoorloofd is. Bunyan beantwoordt deze vraag bevestigend en hij wijst erop dat ook Christus gebruik heeft gemaakt van de gelijkenis om Zijn boodschap door het gebruik van voorvallen uit het dagelijks leven duidelijk te maken.

Onderzoek van de Schrift toont aan dat het Boek der boeken vol beelden en gelijkenissen staat.

Vertelling
Ruissen heeft nu het verhaal, verdeeld over een aantal hoofdstukken, naverteld. Hij heeft dit gedaan in goed begrijpelijk, hedendaags Nederlands. Het verhaal houdt van het begin tot het eind de aandacht vast. De stijl is gepast voor het ernstige onderwerp dat hier behandeld wordt. Het leest gemakkelijk en het zal ook niet moeilijk vallen om het voor te lezen. Alleen de correctie had iets nauwkeuriger kunnen zijn.

Om het boek toegankelijk te maken voor ieder, is het een goed idee geweest om de tekst van het boek ook in gesproken vorm aan te bieden op een vijftal cassettes, zodat ook blinden, slechtzienden en zieken van het verhaal kunnen kennisnemen.

Aan het eind van elk hoofdstuk is een aantal vragen opgenomen naar aanleiding van het gelezene. Deze zijn bedoeld als gespreksstof in gezinnen, op scholen en verenigingen.

Deze vragen kunnen zeker gebruikt worden om over het gelezene wat dieper na te denken, of daarover een gesprek te voeren. Bij de meeste vragen worden de teksten vermeld die op de vraag betrekking hebben en die een licht werpen op wat er aan de orde is. Dat kan leerzaam zijn.

Zijwegen
Toch heb ik bij sommige vragen mijn bedenkingen. Hier en daar vraag ik mij af of over een aantal vragen in de klas of op een vereniging wel gediscussieerd kan worden, met name vragen zoals: Ben jij ook wel eens bang voor de dood? Waarom wel of niet? Hoe moet onze houding zijn tegenover onbekeerde familieleden?

Hoewel deze vragen zijdelings wel iets met het gelezene te maken hebben, heb ik toch het gevoel dat de schrijver met zulke vragen een grens overschrijdt en, misschien onbedoeld, zijwegen gaat bewandelen.

Het boek maakt een verzorgde indruk. Het is voorzien van een kleurrijke omslag. De sprekende illustraties zijn van Rino Visser en deze verhogen ongetwijfeld de aantrekkelijkheid. Tevens bevat het boek een gedicht van Christien de Priester over hetzelfde onderwerp.