Boekrecensie

Titel: Brood uit de hemel. Kernwoorden van het geloof (deel 1), Theologische Verkenningen 21
Redactie: Drs. Henk Hagoort

Uitgeverij: Kok
Kampen, 1998
ISBN 90 297 15901
Pagina's: 143
Prijs: ƒ 22,50

Recensie door ds. M. A. van den Berg - 5 mei 1999

Radiolezingen over bijbelse kernwoorden gebundeld

Genade, geloof, gemeenschap

Er zijn boeken die weinig nieuws te bieden hebben en het toch waard zijn dat ze verschijnen. Ze behoren thuis in de sfeer waarin Paulus zijn „broeders in den Heere” zijn apostolisch onderwijs geeft: „Dezelfde dingen aan u te schrijven is mij niet verdrietig, en het is u zeker” (Fil. 3:1). Zo'n boek is ”Brood uit de hemel. Kernwoorden van het geloof”.

We kunnen ons wellicht afvragen waarom er weer een boekje met bijbelse kernwoorden verschijnt. Gezien het feit dat het hier gaat om de bundeling van een aantal radiolezingen in de serie Bijbel en Praktijk van het programma Theologische Verkenningen, was het te verwachten dat er, zoals gebruikelijk, een boek zou verschijnen. Maar zijn er al niet zo veel voorgangers in dit genre dat men zich zou kunnen afvragen of deze uitgave de moeite loont? Toch meen ik dat deze vraag positief beantwoord kan worden. Er is helaas vaak nog zo veel onkunde over de betekenis van bijbelse kernwoorden in de praktijk van het geloofsleven, dat een extra boek zeker geen kwaad kan, ook al is het niet echt 'origineel'. Originaliteit lijkt mij bij een boek als dit trouwens wat anders te moeten zijn dan wat wij er gewoonlijk onder verstaan. Belangrijker dan dat de dingen nu eens op een originele wijze worden gepresenteerd is de betrouwbaarheid, waarbij de Origine, de Oorsprong van het Woord Zelf vooral herkenbaar is.

Geloof en hoop
”Brood uit de hemel” is de bundeling van een twaalftal lezingen over de volgende belangrijke kernwoorden: geloof, hoop, liefde, genade, verkiezing, verzoening, verlossing, gebed, discipelschap, gemeenschap, getuigen en vrijheid. De medewerkers zijn van reformatorischen en evangelischen huize. Het zijn drs. J. M. Battau, ds. J. C. Bette, ds. C. den Boer, ds. D. H. Borgers, dr. G. van den End, prof. dr. J. van Genderen, dr. J. Hoek. drs. G. A. van Veelen en prof. dr. W. H. Velema.

De aanpak van de woorden is een praktische. Aansluitend bij de concrete levenservaring, soms met een sprekende anekdote als binnenkomer, wil men de bijbelwoorden een bedding geven in de harten en levens van christenen in deze tijd. De woorden worden uitgewerkt vanuit hun grondbetekenis in het Oude en Nieuwe Testament. Daarbij is er ook de dogmatische uitwerking, die bij de ene auteur soms meer ruimte krijgt dan bij de andere.

Confessie
In sommige hoofdstukken is er een duidelijke afstemming op en instemming met de gereformeerde confessie. Ik denk bijvoorbeeld aan de woorden verkiezing en verzoening. Soms zijn er ook kenmerkende evangelische accenten te bespeuren; dat valt vooral op bij discipelschap en gemeenschap. Bij discipelschap roept dat wel de vraag op of de schrijver (Van Veelen) bij het nieuwe leven van genade de zonde, het ”vlees-zijn” van de mens, niet te veel als een gepasseerd station ziet. Zou het misschien niet beter zijn geweest als de bijbelwoorden eens op een andere wijze onder de medewerkers verdeeld waren, zodat de meer 'evangelische' begrippen door reformatorische auteurs zouden zijn behandeld en omgekeerd?

Dit boek kan goed dienen voor persoonlijke bezinning en gezamenlijke bijbelstudie. Elk hoofdstuk is voorzien van een aantal gespreksvragen en een literatuuroverzicht, dat verdere studie dienen kan.