Boekrecensie |
Titel: De holle diamant. Het grote debat over New Age Auteur: Maurits Schmidt Uitgeverij: L. J. Veen Amsterdam, 1998 ISBN 90 204 5954 6 Pagina's: 254 Prijs: 34,90
|
Recensie door dr. ir. J. van der Graaf - 14 april 1999
New Age lijkt van buiten wel mooi, maar is van binnen leeg
Een holle diamant of een hol vat?Het grote debat over New Age, zo luidt de ondertitel van het boek De holle diamant, waarin voor- en tegenstanders van New Age uit kringen van wetenschap, godsdienst, humanisme (onder anderen Hans Achterhuis), kunsten, literatuur, politiek, bedrijfsleven, journalistiek en trendwatching (onder anderen Jan Kuitenbrouwer) aan het woord komen. De samensteller, Parool-redacteur Maurits Schmidt, dekt zich met de titel bij voorbaat in: New Age lijkt op een holle diamant, van buiten schitterend maar van binnen leeg. Als New Age dan echter de nieuwe religie moet zijn, nu het christendom als bron van spiritualiteit voor velen heeft afgedaan, zou juist van die zijde fundamenteel weerwerk verwacht mogen worden. Nu zijn voornamelijk aan het woord afvallige rooms-katholieken, gedroste domineeszonen (Freek de Jonge en Jan Terlouw) en anderen, die in interviewvorm hun laatste restje religiositeit kenbaar maken. Laat ik daarom op voorhand zeggen dat wat mij betreft het lezen van dit boek geen enkele aansporing verdient. Pseudo-religieuze prut, meer is het niet. Na lezing van de interviews met de 'aanjagers' van New Age te onzent, Fritjof Capra en Marilyn Ferguson, is het me volstrekt duister gebleven wat de nieuwe religie inhoudt.
Prietpraat Vraag me verder niet wat de basis en de inhoud is van de echte spiritualiteit, die hier wordt voorgestaan. Holle diamant. Leegte, allemaal leegte, zoals ijdelheid der ijdelheden vandaag heet. De aanhangers of bestrijders van New Age in dit boek komen ook niet veel verder dan wat vage quasi-religieuze prietpraat, of het nu Ronald Jan Heijn is, directeur-eigenaar van het Oibibio-centrum voor spiritualiteit (We gaan een heel geestelijke tijd tegemoet, want op 5 mei 2000 staan de grote planeten in één lijn, in het teken van de Stier) of Roel van Duijn, fractieleider van de Groenen in Amsterdam (Nou ja, de gedachte aan reïncarnatie vind ik ook verfrissend).
Krenten
Aangrijpend En ten slotte Jan Terlouw, natuurkundige en voormalig politicus, zoon van de hervormd-gereformeerde ds. J. C. Terlouw, medeoprichter van de IZB. Op de vraag: Vond u het jammer toen u van het geloof afviel? antwoordt hij letterlijk: Nee, heerlijk. Van lieverlee is het besef bij me doorgedrongen dat essentiële vragen niet te beantwoorden zijn. Tegen zijn moeder, die zonder enige angst is overleden, zei hij eerder: Moeder, je begrijpt niet hoe een opluchting het voor me is, dat ik geen dingen meer hoef aan te nemen waar ik geen aanwijzing voor heb, die niet waarschijnlijk te maken zijn. Heerlijk. Tweemaal heerlijk, tweemaal aangrijpend!
Openbaring En Rob Lubbers, ondernemer, broer van Ruud Lubbers, die zich nog immer praktizerend en ook getuigend voor de katholieke kerk noemt, vindt de groei van het individualisme maatschappelijk gezien een slechte zaak. Bij New Age is het eigen ik vertrekpunt... Of deze twee bijdragen echter voldoende stimulans betekenen om het boek aan te schaffen? De holle diamant is een te schitterende titel. Hol vat zou ook kunnen.
|