Boekrecensie |
Titel: Lukas I-VIII, deel 1 Auteur: ds. D. M. van de Linde Uitgeverij: Kok Voorhoeve Kampen, 1998 ISBN 90 297 1545 6 Pagina's: 219 Prijs: 29,90
|
Recensie door ds. C. den Boer - 14 april 1999
Ds. Van de Linde luistert nauwgezet naar de tekst
Bijbelstudies over LukasJarenlang reeds is de Evangelische Omroep bezig met bijbelstudies voor de radio. Vele bijbelboeken zijn hoofdstuk voor hoofdstuk soms ook vers voor vers uitgelegd en in hun betekenis voor onze tijd verduidelijkt. De teksten worden, soms in uitgebreidere vorm, vrijwel altijd ook uitgegeven en aangeboden als bezinnings- en studiemateriaal aan een breed lezerspubliek. Onlangs verscheen in deze reeks een uitgave over het Evangelie naar Lukas (hoofdstuk 1-8) in een bundel van 27 bijbelstudies, verzorgd door ds. D. M. van de Linde, hervormd predikant te Gorinchem. Hij behandelt daarin in grote lijnen perikoopsgewijs, dus niet direct tekst voor tekst, de hoofdstukken 1 tot 8 van het Lukasevangelie. Elke bijbelstudie wordt afgesloten met een tweetal vragen waarmee de lezers, ook in bijbelstudiegespreksgroepen, bezig kunnen zijn; uiteraard niet meer dan een eerste aanzet om zich verder in de stof te verdiepen. Het treft mij dat ds. Van de Linde steeds nauwgezet weet te luisteren naar de tekst van wat ons door Lukas wordt verhaald. De evangelist Lukas is historieschrijver. Maar hij beschrijft de geschiedenis als heilsgeschiedenis. En door heel zijn Evangelie heen loopt de rode draad van het heilsaanbod voor de volkeren. De Heere Jezus Christus is er voor armen, voor zieken, voor zondaren, ook uit de heidenwereld. In aanraking met Jezus. Dat is de titel van de laatste bijbelstudie. Dat zou men ook kunnen zeggen van dit boek als geheel. De wijze waarop hier het Lukasevangelie uit de doeken wordt gedaan, is die van iemand die ons aan de hand wil nemen om ons in aanraking te brengen met Jezus. Er is iets van een gedrevenheid in te bespeuren om de boodschap van Gods heil in de Heiland van zondaren kwijt te raken aan een wereld, verloren in schuld. Een boodschap waarop in de loop der eeuwen ook van de kant van theologen veel is afgedongen. Ds. Van de Linde wijst daar nogal eens op, maar houdt ons dan stevig bij het: Daar staat geschreven.
Enige redmiddel Pim van der Hoff, eindredacteur van het EO-programma De Bijbel Open, schrijft in zijn woord vooraf: Juist het lezen en bestuderen van de Bijbel is in onze drukke dagen veelal tot een sluitstuk geworden, waaraan men vaak niet toekomt. Ik zou willen raden om het boek van ds. Van de Linde maar eens te gebruiken als sluitstuk van de dag. Trek elke avond, voor het slapen gaan, een kwartier uit om een van deze bijbelstudies te lezen. Overigens heeft de gemeente hier zeker ook goed materiaal voor gespreksgroepen.
|