Boekrecensie

Titel: Komt de Messias eindelijk?
Auteur: dr. Simon Schoon

Uitgeverij: Kok
Kampen 1998
ISBN 90 242 9429 0
Pagina's: 62
Prijs: ƒ 14,95

Recensie door drs. E. F. Vergunst - 07 april 1999

Simon Schoon bundelt meditaties uit NCRV-programma

Uitzien naar de wederkomst

”Komt de Messias eindelijk?” Dat is de intrigerende titel van een boekje van dr. Simon Schoon, hoogleraar aan de Theologische Universiteit te Kampen. Met deze titel tekent de auteur het heilig ongeduld naar de komst van de Beloofde, zoals dat vanuit de profetie het jodendom alle eeuwen door beheerst en op de been gehouden heeft.

Ondanks de stellige belijdenis van de kerk ten aanzien van de messianiteit van Jezus bleven de joden de vraag naar de komst van de Messias stellen. Zij konden niet anders, want volgens de profetie zou de Messias immers de nieuwe wereld inluiden, maar die heilige 'revolutie' bleef uit. Er kwam geen omwenteling der dingen. Was het daarom al niet de nijpende vraag van Johannes de Doper in de gevangenis: Wanneer breekt het Koninkrijk van God zichtbaar en tastbaar door?

Die vraag van Israël is in de loop der eeuwen door de kerk niet serieus genomen. Het zicht van de christenen was meer op de kerk dan op het Koninkrijk gericht. Daarmee keerden zij zich steeds meer van Sion af. Het besef dat de Messias niet losgemaakt kon worden van Israël, verdween en daarmee werd Hij tevens 'losgekoppeld' van het verwachte Rijk van God.

In de oud-christelijke gemeente was dat anders. Zij leefde in de hartstochtelijke verwachting van Jezus' wederkomst én van de oprichting van het koningschap aan Israël. Het Maranatha-teken stond op haar leven en belijden gedrukt. In latere tijden van de gevestigde kerk is echter ondanks haar belijden de roep om Jezus' komst grotendeels verstomd. De verwachting van de Messias was geen levende realiteit meer.

Gesprek
Nu wij echter gekomen zijn aan het einde van de 20e eeuw met zijn gruwelijke historie van pogroms en concentratiekampen, komt de nooit verstommende vraag van Israël opnieuw levensgroot naar ons toe. In het gesprek tussen joden en christenen kan zij niet achterwege blijven. Tot beschaming van ons, die als Messiaanse mensen maar bitter weinig concrete Messiaanse tekenen kunnen laten zien.

Het boekje ”Komt de Messias eindelijk?” bevat een zestal meditaties, die eerder in het NCRV-programma ”Woord op Zondag” uitgesproken zijn. De verschillen tussen joden en christenen worden daarin door de schrijver niet verzwegen. Daar zou ook geen van beide groepen mee gediend zijn. Wel moeten wederzijdse misverstanden uit de weg geruimd worden en achtergrond en motivatie van de joodse weigering om Jezus als Messias te erkennen worden aangewezen. Het bijstellen van een vertekende beeldvorming kan alleen maar verhelderend zijn en het gesprek bevorderen.

Wederoprichting
In dat opzicht geeft het boekje veel stof tot nadenken. Men behoeft het niet in alle dingen met de schrijver eens te zijn om de teneur ervan van harte te onderschrijven. Het verlangen naar de „wederoprichting van alle dingen” –zoals Petrus de Messiaanse hoop verwoordt– maakt ook vandaag niet zo veel harten brandend. Daarom is het nuttig dit boekje te lezen en met elkaar –al of niet in kringverband– te bespreken. Daartoe wil ik het graag aanbevelen. Hopelijk dient het als een eye-opener voor velen wier ogen gesloten zijn voor de nog verborgen, maar straks onthulde realiteit van het koningschap van de Messias.

Dwars door de Messiaanse weeën heen zal het baanbreken, om dan na volbrachte arbeid door Christus overgegeven te worden aan de Vader. Dan immers –en daar eindigt ook dit boekje mee– zal God zijn alles in allen! Dan zullen Israël en de volken één zijn. Eén in aanbidding en glorie. In dat perspectief blijft de vraag –en het gebed!– actueel of de Messias eindelijk komt.