Boekrecensie

Titel: Een sierlijke kroon. Huwelijkswijsheid uit Spreuken
Auteurs: Les en Leslie Parrott

Uitgeverij: Barnabas
Heerenveen, 1998
ISBN 90 5030 909 7
Pagina's: 88
Prijs: ƒ 19,95

Recensie door dr. W. Verboom - 31 maart 1999

Echtpaar Parrott past teksten uit Spreuken op huwelijk toe

Geld, boosheid, vergeving

Het echtpaar Les en Leslie Parrott, auteurs van ”Een sierlijke kroon. Huwelijkswijsheid uit Spreuken”, houdt zich bezig met het therapeutisch begeleiden van mensen met huwelijksproblemen. Bij uitg. Barnabas verscheen de vertaling van hun Amerikaanse boekje dat als titel draagt: ”Like a Kiss on the Lips. Meditations for Couples” (naar Spreuken 24:26).

Het gaat om een bundeling van overdenkingen, praktische uitwerkingen van 31 teksten uit het Spreukenboek. Het bijzondere daarvan is dat ze alle worden uitgelegd en toegepast op het huwelijk. In het huwelijk gaat het om een bijzondere vorm van communicatie tussen twee mensen. Allerlei aspecten binnen die relatie komen aan de orde: geld, seksualiteit, boosheid, vergeving enzovoorts, enzovoorts.

Spiegel
De overdenkingen zijn helder en praktisch van aard. Ze eindigen steeds met enkele gespreksvragen, waarin echtgenoten die het boekje samen lezen, een aanleiding vinden om met elkaar in gesprek te zijn over hun huwelijksrelatie. Je merkt op elke bladzijde dat de schrijvers deskundig zijn op het gebied van relatietherapie in het huwelijk. Ze geven talloze voorbeelden uit het dagelijks leven, waarin man en vrouw zich kunnen herkennen en waaraan ze zich kunnen spiegelen. Je zou het boekje dan ook een spiegel kunnen noemen. Het is heel goed als man en vrouw er samen in te kijken, en dan niet naar de ander maar naar jezelf.

Ik noem enkele voorbeelden van praktische levenswijsheid in dit boekje. Een man laat zich soms te veel leiden door het logisch redeneren en de vrouw door het emotionele (p. 41). Verder: het belang van een gewoon vriendelijk woord voor elkaar (p. 43). Het proberen tot een compromis te komen, waarbij man en vrouw beiden iets opgeven wat voor hen van belang is (p. 47). Ook het vragen om een huwelijksadvies (p. 61). Zo zouden we nog wel meer goede voorbeelden kunnen noemen. In dit opzicht is het een leerzaam boekje, dat voor het leven van man en vrouw in het huwelijk veel goeds biedt.

Vreze des Heeren
Toch heb ik ook problemen met dit boekje. Dat betreft de wijze waarop de auteurs met de Spreuken uit de Bijbel omgaan. Het gaat in het boek Spreuken niet om een algemeen menselijke wijsheid, maar om een zeer bepaalde wijsheid, namelijk die wijsheid die bestaat in de vreze des Heeren. Alles wat in het boek Spreuken aan de orde komt aan praktische levenswijsheid, moet mijns inziens gezien worden in het kader van de vreze des Heeren. Dat is het rekening houden met Gods geboden en beloften in het dagelijksleven, het leven met God als de bron van het leven met elkaar. Wanneer je dat kader uit het oog verliest, kan wijsheid gereduceerd worden tot verstandig zijn en dwaasheid tot het niet gebruiken van je verstand.

Ik denk dat het er in Spreuken om gaat te laten zien dat je naar menselijke maatstaven heel verstandig kunt zijn, en toch dwaas, omdat je niet met God leeft en met Hem rekent. Op dit punt laat ”Een sierlijke kroon” me in de steek. Het leven naar Gods geboden kan dan zo gemakkelijk worden ingeruild voor moralisme. Uit dit probleem vloeit een ander probleem voort. Doe je wel recht aan de bijbeltekst als je de Spreuken telkens zo direct op het huwelijk betrekt? Dat kan ook iets gekunstelds krijgen.

Samenvattend: Ik vind het boekje goed vanwege de wijze adviezen voor het huwelijk, maar exegetisch vind ik het niet sterk.