Boekrecensie |
Titel: Dichterbij dan je denkt... Redactie: J. J. de Jong en J. H. Mauritz Uitgeverij: Jeugdbond der Gereformeerde Gemeenten Woerden, 1998 ISBN 90 72 871 332 Pagina's: 96 Prijs: 15
|
Recensie door drs. J. J. Grandia - 31 maart 1999
Jeugdbond Geref. Gemeenten publiceert boekje over eindtijd
De branding van de tijdgeestOnder de titel Dichterbij dan je denkt... bundelt de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten (JBGG) een dertiental artikelen rondom het thema eindtijd. Daarmee staat dit boekje in de branding van de tijdgeest. Juist nu een nieuw millennium wenkt, groeit de belangstelling voor de eindtijd. Dat alleen al is voldoende reden om van deze uitgave kennis te nemen. De bijdragen zijn van de hand van diverse predikanten van de Gereformeerde Gemeenten (onder meer ds. C. G. Vreugdenhil, ds. A. Moerkerken en ds. C. J. Meeuse). Het boekje valt uiteen in twee gedeelten. De eerste zeven artikelen vormen samen het eerste gedeelte. Daarin worden allerlei items besproken die verband houden met duistere machten, zoals reïncarnatie, New Age, de antichrist en het getal 666. Wat betreft dit getal, vat het niet letterlijk op. Ga dus niet aan de slag met cijferwaarden die letters in de oudheid hadden. Lees 666 als het volmaakt menselijke in al zijn kennen en kunnen. Dat is een nuchtere benadering, die tegelijk het meest aandringt tot waakzaamheid. Overal kan de antichrist woeden!
Voorbeelden In het tweede gedeelte gaat deze bundel in op de eindtijd. Vanuit de hoop op het eeuwige leven worden onderwerpen als leven na dit leven en het duizendjarig vrederijk belicht. Over het duizendjarig rijk heerst veel verwarring. Allereerst wordt erop gewezen dat het getal duizend symbolisch is. Vervolgens dat in het verleden verschillende verklaringen naast elkaar geaccepteerd waren. Sommigen plaatsen dit rijk in het verleden, rondom de Reformatie. Anderen zien het in de toekomst liggen. Hoe het precies zal zijn? We weten het niet. Eén ding weten we wel: het leven op aarde is tijdelijk.
Nuchter Het is een boeiende bundel, die, gelet op de doelgroep, veel nuttige informatie biedt. Natuurlijk, er blijven ook vragen onbesproken. En sommige meningen en conclusies vragen om meer argumenten, bijvoorbeeld rondom het duizendjarig rijk. Maar die kritiek is flauw; in een krappe honderd bladzijden kan niet alles gezegd worden. Het boek is door de gespreksvragen geschikt gemaakt voor gebruik op verenigingen.
|